Da bi se garantovalo da se hrana isporučuje bezbedno i efikasno potrošačima, mora se primeniti sveobuhvatan proces kontrole kvaliteta. Ovaj proces uključuje širok spektar aktivnosti koje se protežu od početnih faza proizvodnje pa sve do transporta, s primarnim naglaskom na zdravstvenim pitanjima. S obzirom na kritičnu važnost sigurnosti hrane, postoji nekoliko specijalizovanih organizacija koje su posvećene regulisanju i nadzoru proizvodnje i distribucije hrane.

 

 

Ovi subjekti su zaduženi da obezbede da hrana koju konzumiramo bude bezbedna i da se pridržava specifičnih standarda kvaliteta. Tema proizvodnje hrane i njenog čuvanja ili skladištenja je opširno i zamršeno područje proučavanja. Obuhvaća širok spektar procesa i metoda koji su uključeni u uzgoj i berbu usjeva, uzgoj životinja za ishranu i pripremu hrane za konzumaciju. Osim toga, uključuje različite tehnike koje se koriste za očuvanje svježine i dugovječnosti hrane, kao što su konzerviranje, sušenje i hlađenje. Predmet proizvodnje, čuvanja i skladištenja hrane je od suštinskog značaja za obezbeđivanje stalne dostupnosti bezbedne, hranljive i zdrave hrane tokom dugog perioda. Uobičajeno je da proizvođači objavljuju značajna obavještenja o svojim proizvodima nakon što su distribuirani.

 

 

Redovne inspekcije hrane i drugih proizvoda provode se prije nego što budu dostupni za kupovinu kako bi se jamčilo da su sigurni i visokog kvaliteta. Ove inspekcije se sastoje od rutinskih provjera i testova kako bi se osiguralo održavanje strogih mjera kontrole. U protekloj deceniji, sigurnost hrane je postala goruća briga u Evropi iz različitih razloga. Poljoprivredna i prehrambena industrija tokom godina susrele su se sa brojnim izazovima i incidentima. Jedan od najznačajnijih događaja koji je imao dubok uticaj na sektor je izbijanje bolesti kravljeg ludila kasnih 1980-ih.