I pored primamljive početne plate od 70.000 dinara, koja sa iskustvom potencijalno može narasti i do preko 1.000 evra mesečno, ove godine nije bilo polaznika trogodišnjeg kursa kožne galanterije u Beogradu. U avgustu 2023., Zavod za rad je dokumentirao 2.418 nezaposlenih osoba u industriji obuće i kožne galanterije, dok su poslodavci tražili samo sedam radnih mjesta za tu poziciju. Mnoge mlade osobe se više i ne upisiju u škole za ovo zanimanje.

 

 

 

Komparativno, pet godina ranije, bilo je nešto više nezaposlenih – 2.958 – ali su poslodavci tražili gotovo trostruko veći broj pojedinaca – 19. Pitanje šta će narednih pet godina donijeti ovoj industriji, s obzirom na nedostatak novih radnika, je značajna briga i za nastavnike i za profesionalce koji strahuju od nedostatka potencijala za zamjenu. Uz ove izazove, cijene potrošačkih usluga su porasle, uključujući 27% porast troškova popravke cipela u prošloj godini. U Beogradu je činjenica da je obućara malo. Prema postolaru Radenu J., pokretanje ličnog posla je siguran put karijere za nove diplomce. Iako je kaldrma vrijedan zanat, mlađe generacije mogu smatrati da popravljanje cipela nije vrijedno truda kada jednostavno mogu kupiti nove. Raden osporava ovo uvjerenje. Kada je u pitanju mjesečna posjeta frizerskom salonu, cijena je ključni faktor koji treba uzeti u obzir. Za održavanje dvonedeljnog frizerskog termina potrebno je izdvojiti najmanje 3.000 dinara. Pored toga, za nabavku ukosnica ili ekstenzija koji traju celu sezonu potrebno je dodatnih 700 dinara. Međutim, ostaje pitanje da li će se neko vratiti za buduće zamjene. Govornik tvrdi da bi umjesto toga bilo bolje postati obućar, jer njihove usluge možda neće biti tako skupe kao što se u početku čini. Uvidom u indeks potrošačkih cena Srbije za mesec septembar i u tekućoj i u prethodnoj godini, vidljivo je da je došlo do rasta cena za 10,2 odsto. Posebno treba istaći činjenicu da je najskuplji trošak u ovom periodu bila popravka obuće. Stolar je primijetio da je ova sadašnja neprilika u skladu sa obrascima inflacije i nedostatka radne snage. Rad punih osam sati je uslov u ovoj profesiji, iako je to standardna praksa za većinu poslova.

 

 

 

Međutim, ovaj zanatlija u radnji radi samo popodne i od ostvarenog prihoda je mogao da otplati kredite za dva automobila. Danas živi udobnim životom, pa čak i vozi Mercedes, zahvaljujući svom poslu. Suprotno uobičajenom mišljenju, ovaj posao nije toliko fizički zahtjevan kao druge profesije poput automehaničara koji rade vani u hladnim zimskim mjesecima ili građevinara koji rade pod žarkim suncem. Sa samo pet kvadratnih metara prostora, majstor može postaviti svoju radnu stanicu, prikupiti svoj alat i početi raditi. On savjetuje budućim postolarima da za početak imaju oko 1.000 eura. Prema riječima majstora Radena, osigurani iznos će biti dovoljan za nabavku potrebne mehanizacije i materijala za popravku obuće.

 

 

 

 

Pokretanjem ovog posla eliminisaće se potreba za daljim ulaganjima u narednih pola godine. Majstor Raden smatra da je ovaj zanat dostupan svim pojedincima, a postolari su veoma traženi među kupcima. Tvrdi da će kupci ustrajati u potrazi za ovim uslugama dok ih ne pronađu, osiguravajući da su postolarski poslovi veoma traženi, bez obzira na lokaciju radnog mjesta.