U današnjem društvu, većina gastronomskih objekata prilagodila se zahtjevima brzog životnog stila nudeći primamljiva i zgodna jela kojima je teško odoljeti. Međutim, bitno je napomenuti da, prema mišljenju uvaženog dr Dragana Ivanova, autoriteta u oblasti interne medicine, ovaj pristup nije od onih koji bi preporučio. U stvari, on čvrsto vjeruje da je efikasnost sode bikarbone u alkalizaciji želuca u najboljem slučaju upitna.

Interakcija između sode bikarbone i hlorovodonične kiseline prisutne u želucu može dovesti do neutralizacije kiseline, nakon čega ometa probavu proteina i posljedično uzrokuje neravnotežu u razinama želučane kiseline. Ova smetnja u probavnom procesu mogla bi potencijalno rezultirati raznim komplikacijama u vezi sa želucem. Nadalje, prisustvo mikroorganizama u želucu, koji se obično unose putem hrane, može ostati neoštećeno zbog alkalizirajućeg efekta sode bikarbone. Dr Ivanov je ponudio optimalnije rešenje za alkalizaciju organizma, sugerišući da se umesto toga koristi mlaki limunov sok zaslađen medom.

Ova alternativna metoda ne samo da promoviše zdraviji pristup alkalizaciji, već se pokazuje i efikasnijom, jer i limunov sok i med poseduju alkalna svojstva koja pozitivno utiču na organizam. Dr Ivanov predlaže da bi pojedinci koji imaju povećan nivo želudačne kiseline ili žgaravicu trebali razmotriti uključivanje badema u svoju ishranu. Utvrđeno je da bademi, poznati po svojim alkalnim svojstvima, efikasno neutrališu kiselinu i ublažavaju simptome gastritisa.

Da biste iskoristili dobrobiti, dr Ivanov savjetuje konzumiranje petnaest do dvadeset badema kao dio svakodnevne rutine doručka. Štoviše, svježa šargarepa također može pružiti slično olakšanje onima koji pate od refluksa kiseline. Uključivanjem ovih prilagođavanja ishrane, pojedinci mogu efikasno upravljati nivoima želudačne kiseline i stvoriti pogodno okruženje za lečenje stanja kao što su gastritis, erozija želučane sluznice i čir.