U posljednje vrijeme primjetan je porast broja insekata tokom početne proljetne sezone zbog sve blažih zima. Istovremeno, sa porastom temperatura, prisustvo stršljena je postalo neizbježna pojava. Ova nepoželjna stvorenja mogu značajno ometati uživanje u prekrasnim danima provedenim na otvorenom, bilo da se radi o nečijem domu, na balkonu ili na terasi.

 

Stršljeni, poznati po svom agresivnom držanju, predstavljaju čestu prijetnju ljudskim bićima. Stršljeni se od osa mogu razlikovati po agresivnijem ponašanju, većoj veličini i smeđe-crnoj boji. Osobe s alergijama na otrov stršljena moraju biti posebno oprezne kada su prisutni stršljeni. Poduzimanje posebnih mjera predostrožnosti je neophodno za efikasno uklanjanje stršljenova, a razumijevanje uslova koji dovode do njihovog povlačenja je ključno. Postoje određene biljke, poput timijana i eukaliptusa, koje imaju izuzetnu sposobnost odbijanja stršljena.

Ako imate ove biljke u svom dvorištu, one mogu poslužiti kao odlično rješenje za borbu protiv prisustva ovih insekata. Još jedno vrlo efikasno sredstvo odvraćanja od stršljena je ulje peperminta. Jednostavnim miješanjem jedne žlice ulja paprene metvice s malom količinom vode i primjenom u obliku spreja, možete stvoriti snažan repelent koji stršljenove drži podalje od vaše neposredne okoline. Međutim, ključno je imati na umu da pokušaj samostalnog uklanjanja ovih insekata može biti opasan, zbog čega je preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka koji imaju stručnost da ih efikasno uklone.

Mnogi ljudi pribjegavaju plastičnim zamkama napravljenim od šećernih boca kako bi privukli stršljene, jer su svjesni čime se stršljeni odbijaju. Ipak, postoji nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da stršljenove držite podalje od vašeg doma i vrta.  Ako želite iskorijeniti gnijezda stršljena, apsolutno je od vitalnog značaja da date prioritet svojoj sigurnosti tako što ćete obući odgovarajuću zaštitnu odjeću nalik onome što obično nose pčelari prije nego što započnete bilo kakve metode iskorjenjivanja.