Priča o Redžepu Kastratiju, koji je rođen u selu blizu Prizrena, zaista je zadivljujuća jer otkriva intrigantnu albansku praksu ugovorenih brakova. Redžep je u 61. godini donio odlučnu odluku da se pridržava ove duboko ukorijenjene tradicije. Pošto je sa svojom pokojnom suprugom koja je tragično preminula 2000. već dobio dvanaest ćerki, bio je spreman da plati znatnu sumu od 3.000 evra kako bi sklopio novu bračnu vezu. Međutim, na dan vjenčanja bio je potpuno zatečen kada je otkrio da mu je umjesto očekivane 35-godišnje nevjeste predstavljena mlada žena od samo 19 godina.

Uprkos značajnoj starosnoj nejednakosti, neustrašivo je prihvatio ovu neočekivanu vezu. Narativ Redžepa i njegove supruge Valentine je zaista zadivljujuć, posebno s obzirom na kulturnu praksu dogovorenih brakova među Albancima. Njihova zajednica rezultirala je rođenjem njihovog sina Diamanta, dodajući još jedan sloj njihovoj priči. Vrijedi priznati da je Redžep već imao značajan broj unučadi, otprilike pedeset, u vrijeme kada se Diamant rodio. Ovo ukazuje na važnost porodice i loze u njihovoj zajednici.

Zanimljivo je da je u poslednje vreme prisutan trend sklapanja albansko-srpskih brakova, što ukazuje na sve veće prihvatanje i povezanost između ove dve etničke grupe. U ovim sindikatima uobičajeno je da stariji muškarci Albanci dovode svoje neveste, pravdajući svoj izbor tvrdnjom da je bolje da budu sami u životu.

Ovo dodatno naglašava složenost i nijanse albanskih bračnih običaja. U novije vrijeme, primjetan trend se pojavio u Albaniji gdje se mlade žene sve više odlučuju da napuste svoje ruralne korijene i traže obrazovne i profesionalne mogućnosti u užurbanim gradovima. Čini se da privlačnost urbanog života zasenjuje privlačnost naseljavanja na selu, što rezultira značajnim brojem neoženjenih muškaraca koji žive u srpskim selima.