U dobi od 50 godina, Michael Jackson je preminuo 2009. godine, a za njegovu preranu smrt odgovoran je njegov liječnik. Kontroverze su ga okruživale zbog njegove odluke da posvijetli svoju prirodno tamnu kožu. Tijekom posjete Oprah Winfrey 1993. otkrio je da pati od stanja poznatog kao vitiligo.

Naglasio je da nema lijeka za ovo stanje, navodeći da je isključivo koristio šminku kako bi ispravio promjenu boje koja je nastala kao posljedica vitiliga i da se nikad nije bavio izbjeljivanjem kože. Za mene je duboko bolno kada pojedinci izmišljaju priče koje su u suprotnosti s mojim pravim identitetom, jer ja nemam moć upravljati njihovim postupcima. Međutim, ne mogu ne uzeti u obzir bezbrojne pojedince koji se namjerno izlažu sunčevoj svjetlosti kako bi promijenili svoj izgled, bez ikakvog nadzora ili kritike usmjerene prema njima.

Imidž mu je nepopravljivo narušen kada je optužen za seksualni napad na 13-godišnjeg dječaka. U pokušaju da pobjegne od tereta svojih prošlih nevolja, kao i od fizičke i emocionalne boli uzrokovane operacijama i ozljedama, uključujući traumatične opekline nastale tijekom snimanja reklame za Pepsi 1984., potražio je utjehu u zlouporabi supstanci. Nakon njegova povlačenja iz javnog života 2005., uznemirujuće priče su se nastavile širiti, uključujući izvještaje o dugu od 100.000 dolara jednoj ljekarni na Beverly Hillsu za propisane lijekove. Nakon njegove prerane smrti 2009. godine, kružila su nagađanja o uzroku smrti, a trebalo je nekoliko mjeseci da se potvrdi da je Michael preminuo u svojoj rezidenciji u Los Angelesu zbog smrtonosne kombinacije lijekova koju je dao njegov osobni liječnik Conrad Murray. Michaelova tragična smrt dogodila se prije nego što je mogao krenuti s 50 zakazanih koncerata u Londonu koje je najavio 2009. godine.

Uoči svoje smrti, Michael je prisustvovao probi za svoju nadolazeću turneju, koja je trebala započeti u londonskoj areni sljedeći mjesec. Posvetio se vježbanju do ponoći. Po završetku, zagrlio je plesače, izrazio zahvalnost ekipi i vratio se kući. U ranim jutarnjim satima kobnog dana pjevač je osobnoj liječnici iznio svoju borbu s nesanicom koja mu je dala niz lijekova za uspavljivanje. U samo nekoliko trenutaka Murray je shvatio da je Jackson prestao disati. Nakon Jacksonove smrti, Konrada su osam mjeseci kasnije istražitelji optužili za ubojstvo iz nehata. Godine 2011. osuđen je na zatvorsku kaznu u kojoj je odležao dvije od četiri godine. Nakon pregleda nakon smrti, otkriveno je da je na glazbenikovom tijelu bilo jezivih ozljeda i tragova. Njegova ozbiljna anoreksija navela ga je da konzumira samo jedan obrok svaki dan, a obdukcija je otkrila samo skupljanje lijekova u njegovom želucu.

Nedostatak prirodne dlake kompenzirao je prisutnošću perike i tetoviranih resa i obrva, dok je usne krasila živopisna crvena tetovaža. Mrljasti izgled njegove kože služio je kao neporeciv dokaz njegove bolesti s vitiligom. Tijekom cijelog svog života, činilo se da Michael utjelovljuje bit vječne mladosti, postojano se opirući neizbježnom procesu sazrijevanja i umjesto toga odlučujući postojati na neodređeno vrijeme unutar granica vlastitog fantastičnog carstva, opipljive manifestacije hirovite bajke. Po našem mišljenju, Michael je nevin po svim optužbama protiv njega. Čini se da je riječ o još jednom pokušaju iskorištavanja osobe koja je, iako je imala 13 godina, u biti još bila dijete. Jedina je razlika bila u tome što je on pravno bio punoljetan, posjedovao je značajno bogatstvo i želio ga je podijeliti među ostalom djecom.

Njegova preokupacija zahvatima također je povezana s njegovom fiksacijom na operacije, što je neke navelo na nagađanje da je Michael možda patio od dugotrajnog stanja kože poznatog kao depigmentacija. Međutim, istinitost ove tvrdnje ostaje neizvjesna; sve što možemo utvrditi je da je Michaelov izgled pred kraj njegova života imao malo sličnosti s njegovom osobom iz rane karijere.

Doista je obeshrabrujuće priznati da je Michael posjedovao ogromnu količinu talenta i skladao pjesme koje će odjekivati ​​godinama koje dolaze. Njegove su se sposobnosti proširile izvan samog jedinstvenog pjevačkog glasa; bio je i izvanredan plesač, sa svojom kultnom koreografijom ovjekovječenom u glazbenim spotovima kao što su “Thriller”, “Beat It” i “Smooth Criminal”, između ostalih. Gotovo svaka njegova pjesma postigla je vrhunske uspjehe, a svaki je album postao bestseler.