Nakon što je sudjelovala u prometnoj nesreći na autocesti, Maja Bajamić oglasila se na Instagramu i podijelila snimku svog teško oštećenog automobila. Pjevačica je vrlo detaljno ispričala događaje koji su se odvijali, a njena objava je munjevitom brzinom rasprostranjena širom društvenih mreža. 

Nakon što sam na autocesti obavila potrebnu papirologiju, mlada policajka me obavijestila da mi je danas novi rođendan. Ovaj susret bio je drugačiji od bilo čega što sam ikada doživio, čak i u sličnim situacijama. Odjel za promet nazvao ga je “totalka”. Unatoč mom početnom planu da odem prethodne noći, titranje lijevog svjetla prije puta uvjerilo me da ga popravim i odmorim se prije nego što ujutro krenem. Namjeravala sam se vratiti isti dan jer sam navečer imala zakazan nastup. U ranim jutarnjim satima prisustvovao sam sprovodu da podržim rijetkog poznanika iz mog kruga koji je ostao bez oca. Plan je bio vratiti se u Zg oko 16, 17 sati, na brzinu se srediti u haljinici, štiklama, našminkanoj i frizuri i onda otpjevati svoju dionicu na imagine-rođendanu. Međutim, sinoć sam prvi put razmišljao o otkazivanju potvrđenih zaruka. Težina teških emocija obuzela me vijest da je još jedna bliska osoba teško ozlijeđena u nedavnoj prometnoj nesreći i razmišljala sam o otkazivanju nastupa.

Kao vrlo osjetljiv pojedinac, itekako sam svjesna da se oni koji dijele ovu osobinu mogu poistovjetiti s onim što ću reći. Za one koji nisu preosjetljivi, moglo bi biti zanimljivo da postojimo. To je jedan od razloga zašto ovo pišem. Obratila sam se svojoj pjevačkoj partnerici, koja razumije ovaj dio mene, i izrazio kako se osjećam, naglasivši da nikad prije nisam doživio takve emocije. Kao i uvijek, umirila me, fokusirajući se na profesionalnost i uvjeravajući me da će sve biti u redu. Oni koji se bave donošenjem radosti drugima često se bore, neprestano prelazeći iz trenutaka tuge i očaja u sreću i osmijeh. Pomak se može dogoditi u nekoliko milisekundi, a ispod površine tog “sretnog raspoloženja” leži težina bezbrojnih tereta. Ipak, uvijek sam uspijevao preživjeti. Do sada. Ovaj trenutak, na moj rođendan, ispunjen je bezbrojnim čudima. Usput sam molila krunicu svete Rite, svetice s kojom osjećam duboku povezanost, i ponovno sam tražila njezino vodstvo i blagoslov.

S mobitelom čvrsto u držaču, YouTube mi je svirao, a uvjeti na cesti bili su idealni dok sam vozio lijevom trakom. Moja brzina je bila umjerena, ne pretjerana. Odjednom mi je pozornost privukao zvuk s lijeve strane, natjeravši me da nakratko skrenem pogled prema vratima. Tih nekoliko sekundi koje su uslijedile trajno su mi se urezale u sjećanje. Dodala je, izrazivši nevjericu, da se ni dim, ni trenutak izlaska iz auta kao da ga je tek parkirala, ne može usporediti s činjenicom da se zračni jastuk nije aktivirao i da je ona izašla bez ogrebotine. U tom određenom trenutku bilo je vidljivo odsustvo bilo kakvih vozila ispred, iza ili u susjednoj traci. Kao da je vrijeme stalo, automobili su odjednom sinkronizirano prolazili, zbog čega su svi zastali i raspitali se kako sam. Unatoč činjenici da je sve bilo daleko od dobrog, uvjeravala sam ih da je sve u redu, iako nije, ali nekako jest. Zahvalan sam ljubaznom strancu koji je bez oklijevanja stao i uvjerivši se u moju sigurnost, odmah postavio trokut upozorenja.

Otvorio je svoj kovčeg i s lakoćom ga sastavio. Ispružio sam ruku da izrazim svoju ogromnu i iskrenu zahvalnost. Iznenađujuće, vođen instinktom, okrenuo sam broj osobe koja je bila odsutna iz mog života i s kojom je moj odnos izostao. “Tata, jednom si sanjao izazovnu prometnu situaciju. Što da radimo sada? Kako da nastavimo?” Za nas je to bilo neistraženo područje, ali uspjeli smo pronaći rješenje. Usred kaosa, pronašla sam utjehu u tome što sam mu se obratila. U trenutku moje potrebe, kada sam ga najviše trebao, stigao je i donio mi neizmjernu radost. Bio je to on, i to me nevjerojatno obradovalo.

– Biste li spremni pristupiti alkotestu? – Sigurno. Dok su se brojke raspršivale, rekla sam: ‘Moje su emocije moja opijenost’, pa mi je palo na pamet: ‘Za to nema testa, niti bi ga trebalo biti. Mlada časnica ljubazno me upitala želim li vodu, cigaretu ili mjesto. Ljubazno sam odbio ponudu za vodu, jer ne pušim, i našao sam se u policijskom kombiju. No, izrazila sam želju da skupim i posložim svoje stvari, pa možda i malo našminkana (prokleta Djevica u horoskopu s radnom sklonošću urednosti i ljepoti).

Nakon što sam primila poruku od Sare u kojoj se raspituje o mom stanju, snimila sam ovu fotografiju. Ona je poslužila kao katalizator za stvaranje cijele ove priče. Često se ispod odraza u zrcalu krije unutarnja slika mnogih pojedinaca koji crpe radost donoseći sreću drugima. I nismo samo mi; ovo je univerzalno iskustvo. Utješna je istina da ljubav ima moć izliječiti sve rane. Još uvijek sam u procesu učenja ove vrijedne lekcije. Odvojite trenutak da poslušate svoj unutarnji glas, pružite ruku onima koji vam nedostaju, prigrlite snagu zagrljaja, dajte si vremena za odmor, prakticirajte opraštanje, uključite se u molitvu, i što je najvažnije, volite bezuvjetno. Prisustvovanje sprovodu natjeralo me da shvatim da sam ja lako mogla biti ta koja je položena na počinak. Ipak, ja sam još uvijek tu, na svom putu, i večeras, na svoj rođendan, pjevam. Ujedno je i proslava mog postojanja 17.02.2024.“, elokventno je opisala Maja.