Ako se nedjeljom ujutro osjećate lakše uznemireni nego inače, nema potrebe za brigom – to je jednostavno nusprodukt početka zimskog računanja vremena. Konkretno, u noći sa 28. na 29. oktobar u 3 sata ujutro, sat ćemo vratiti za jedan sat unazad. Iako ćemo dobiti dodatni sat odmora, mnogi neće pozdraviti ovu promjenu.

 

 

Iako promjena vremena prvenstveno utiče na meteorologe i osobe s kroničnim bolestima, nema sumnje da će čak i oni koji su trenutno dobrog zdravlja doživjeti posljedice ove tranzicije. Simptomi kao što su rasejanost, pospanost, iscrpljenost i glavobolje samo su neki od efekata kojima će se vaše tijelo podvrgnuti kao rezultat dodatnog stresa zbog ove modifikacije. Dr Ljiljana Velkov, profesor anatomije i fiziologije, konstatuje sve učestalost pritužbi ljudi na nagle promene vremena i pomeranja sata, ističući važnost očuvanja kvalitetnog sna za oporavak organizma. Ako nam nedostaje dovoljno energije i odmora, naša tijela postaju osjetljivija i sklona razdražljivosti. Razlog zašto vikendom podešavamo sat je višestruk, ali najvažniji je proces aklimatizacije. Kako bismo bili dobro odmorni i budni, savjetuje se da u nedjelju legnemo nešto ranije.

 

 

 

Iako bi prilagođavanje na novo vrijeme moglo biti neugodno u prvih nekoliko dana, ono je neizbježna potreba. Mnogi pojedinci smatraju da je ova tranzicija težak zadatak na koji je potrebno vrijeme da se navikne. Kako biste noću zaspali i sutradan se probudili osvježeni, preporučuje se da pijete kafu, ostanete hidrirani, redovno konzumirate obroke, uključujući voće i povrće, te se bavite fizičkom aktivnošću tokom cijelog dana. Prema dr Velkovu, stručnjaku za ovu oblast, tijelu obično treba nekoliko dana da se prilagodi novom rasporedu, iako obim i trajanje procesa prilagođavanja mogu varirati u zavisnosti od pojedinca.