Današnji dan označava početak Gospinog posta, koji je nadaleko poznat kao jedan od najstrožih postova. Krajnji cilj posta je ostvarivanje samokontrole i discipline, izbjegavanje pretjeranog uživanja i proždrljivosti. Neophodno je prepoznati da se prejedanje i proždrljivost smatraju teškim prijestupima, a upravo u periodu posta pojedinci mogu doći u iskušenje da pretjeraju sa malo masne hrane bez suzdržavanja.

Tokom perioda posta, neki se pojedinci prepuštaju gozbi umjesto da se uzdržavaju od mesa i životinjskih proizvoda. Ove gozbe često su ispunjene bogatom, masnom hranom i obiljem slatkiša koji se konzumiraju uz svaki obrok. Kako bi u ovom periodu održali zdravu i jednostavnu ishranu, ključno je da domaćice i domaćini obezbede hranljive obroke za svoje porodice i goste. Pravoslavna učenja naglašavaju važnost ne davanja prioriteta stomaku u odnosu na našu odanost Bogu. Dok crkveni kalendar postavlja određene dane posta, svećenik ima ovlasti da produži post ili odobri izuzeće određenim vjernicima. Međutim, namjerno prekidanje posta, posebno uživanjem u masnoj hrani, smatra se grešnim činom.

Ovakvi postupci se doživljavaju kao nepoštovanje prema svetinjama i izazivaju gnev Božiji, rekao je monah manastira Visoki Dečani. Važno je shvatiti da post nije izgladnjivanje, već omekšavanje naših srca, pokajanje i prepuštanje Bogu kako bismo primili Njegovu milost i pomoć. Post služi kao dubok izraz naše ljubavi i odanosti Gospodu, jer označava istinsku poslušnost svim Njegovim zapovestima.

Ovim činom istinski pokazujemo svoje obožavanje našeg Stvoritelja. Ne trebamo dozvoliti da na nas lako utiču oni koji tvrde da se greh ne manifestuje kroz naše izbore ishrane. Umjesto toga, moramo priznati da nam je post darovao sam Krist, služeći kao vječni blagoslov i direktan put ka postizanju duhovne izvrsnosti.