Savina Geršak rođena je u Ljubljani 1963. godine i stekla je priznanje i kao glumica i kao model u tinejdžerskim godinama. U Jugoslaviji je važila za jednu od najistaknutijih žena svog vremena. Sa 16 godina osvojila je treću titulu najbolje teniserke u Jugoslaviji, a nakon preseljenja u Štutgart nastavila je da učestvuje na profesionalnim turnirima širom Evrope. Uprkos njenim predanim naporima, nikada nije osvojila šampionat, zbog čega se 1981. godine vratila u Ljubljanu kako bi nastavila studije engleskog jezika dok je nastavila da rekreativno igra tenis.

 

 

 

Igrom slučaja, otkrila je glumu i brzo stekla slavu na tom polju. Međutim, na vrhuncu svog uspjeha, donijela je odluku da potpuno napusti glumu. “Moj posljednji film je snimljen u Sjedinjenim Američkim Državama 1990. godine. Ukupno sam glumio u petnaest filmova, od kojih su tri bila sa Živkom, a dva su snimljena u Ljubljani s Božom Šprajcom. Nakon toga sam otputovao u Rim prije nego što sam otišao. u SAD da tamo glumi u filmovima”, rekla je ona. Savina se u mladosti povremeno bavila manekenstvom za domaće potrebe. Međutim, u tom periodu dogodio se ključni trenutak u njenom životu. Uprkos nedovršenoj godini studija, reditelj je bio toliko zatečen zadivljujućim Savininim fotografijama da joj je dodelio glavnu ulogu u filmu Živka Nikolića “Smrt gospodina Goluže” (1982). Nikolić je bio toliko impresioniran njenom autentičnošću da je to uzviknuo naglas.

 

 

 

Šarmantna Savina je u 28. godini odlučila da se povuče iz glume, ostavljajući jugoslovensku filmsku industriju bez svoje voljene “gospođice”. Iako nije završila studije engleskog jezika, upisala je psihologiju i na kraju je diplomirala u Rimu, gdje trenutno živi i radi. Savina je ponosna majka blizanaca koje je rodila u 44. godini. Njena prava strast leži u polju psihoterapije, a svojoj profesiji je potpuno predana. Tokom intervjua je izjavila da je pronašla ispunjenje u svojoj strasti za studiranjem psihologije. Vođena strašću za bavljenjem medicinom, posvetila je ukupno 11 godina školovanju: pet godina diplomiranja i šest godina stručnog usavršavanja. Trenutno radi kao psiholog-psihoterapeut i dijeli kancelariju sa kolegom u Rimu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Savina je bila prepoznata po svojoj fizičkoj privlačnosti kao glumica koja je pred kamerama izvodila golišave scene. Njen najupečatljiviji nastup bio je u filmu “The Unseen Miracle” iz 1984. godine, gdje je više puta ogolila svoje tijelo. Ova uloga joj je učvrstila status jedne od najpoželjnijih Jugoslovenki svog doba.