Sadam Husein, vođa Iraka, potiče iz siromašnog okruženja i postaje jedan od najpoznatijih diktatora 20. veka. U martu 2003., SAD i Velika Britanija započinju invaziju na Irak, tvrdeći da Husein poseduje oružje za masovno uništenje. Otpor iračke vojske slomljen je u roku od tri nedelje, a Husein je nestao.Vašington je izložio nagradu od 25 miliona dolara za hapšenje Huseina, a “Crvena zora” postaje jedan od najvećih lova na čoveka u istoriji, u kojem učestvuje skoro 600 vojnika.

Što se tiče Huseinove porodice, otac Husein al-Majid bio je seoski farmer, a mesto njegove sahrane ostaje nepoznato. Majka, Subha Tulfah al-Musallat, istakla se kao dominantna figura u Tikritu, gradu gde su žene često bile izolovane. Nakon njene smrti 1982., podignut je hram u Tikritu na račun države u čast “Majke Milicajki”.

Ibrahim al-Hassan, Huseinov očuh, dobio je nadimak “Hasan Lažov”. Njegovi sinovi, Huseinova polubraća, igrali su važnu ulogu u obaveštajnim i bezbednosnim agencijama.Sadam Husein imao je tri ćerke (Raghad, Rana i Halan) i najmanje dva sina (Odaia i Kusaija). Spekulisalo se i o postojanju trećeg sina, Alija.

Seđida Tulfah, Huseinova supruga, udala se za njega po tradiciji iračkog plemena. Njihov brak su ugovorili roditelji dok su još bili deca. Seđida je napustila Irak nakon Huseinove pogibije 2006., naselivši se u Kataru. Nekoliko godina kasnije, stigle su nezvanične vesti o njenoj smrti, koje nikada nisu bile potvrđene.

Raghad Husein, Huseinova ćerka, uključila se u politiku i podržavala očevu reputaciju, ali je bila povezana s finansiranjem ISIL-a. Husein Kamel al-Majid, rođak i zet Huseina, beži u Jordan nakon nesuglasica s porodicom, ali se vraća verujući da je pomilovan, da bi ubrzo bio pogubljen.

Kusaj i Odaj Husein, Huseinovi sinovi, umiru 2003. u Mosulu odbijajući se predati američkim vojnicima. Hale i Rane Husein, Huseinove ćerke, napuštaju Irak i sele se u Jordan. Vatban Ibrahim, Huseinov polubrat, bio je ministar unutrašnjih poslova do otpuštanja 1995., nakon čega mu je noga amputirana u porodičnom sukobu.