Ova složena i emocionalno nabijena situacija rezultirala je produženim periodom prekida komunikacije između Milana i Ive. Težina njihove prošlosti, zajedno sa izazovima prilagođavanja njihovim individualnim okolnostima, stvorila je nepremostivu barijeru koju je izgledalo nemoguće savladati. Tokom perioda velike ranjivosti i osjetljivosti, neustrašivo je i otvoreno prenijela svoju duboku čežnju za ocem kroz višestruke angažmane s medijima.

Jednom posebnom prilikom, hrabro je podijelila iskrenu objavu na svom Facebook profilu, prisjećajući se radosnih i mirnih dana skladne zajednice svojih roditelja, a istovremeno je priznala muke i teškoće koje su uslijedile nakon njihovog razvoda i njegovih posljedica. U duboko dirljivoj poruci upućenoj svojim odanim pratiocima, ona je iskreno otkrila tekući put žalosti koji Iva prolazi. Nadalje, nedavno je iskoristila priliku da pruži nijansiranije i zamršenije razumijevanje zamršene veze koju dijeli sa svojim voljenim ocem.

Kako bismo proširili ovu temu i pružili detaljnije objašnjenje, mogu se istaknuti sljedeće točke. Tokom gostovanja u emisiji „Na terapiji“ sa Slavicom Đukić Dejanović, Iva Štrljić je bila duboko pogođena sećanjima na uvredljive komentare njenog oca. Za nekoliko minuta, suze su joj navrle na oči dok se prisjećala oštrih primjedbi koje su razmijenili između njih. Slavica se, osetivši Ivino emotivno stanje, raspitivala o njenim osećanjima nakon Milanove javne izjave da odbija da se pojavi sa njom pred kamerama.

Iva je, preplavljena emocijama, u suzama podijelila uvjerenje da je njegova izjava rezultat njegovog ograničenog znanja i nekompetentnosti u raznim profesionalnim oblastima. Nadalje je naglasila da je u odnosu na nju njen otac bio znatno manje sposoban i artikuliran kada je u pitanju interakcija s medijima.