Ukratko, mnoštvo talenata Slavice Rokvić, u rasponu od njenog književnog umijeća i hortikulturne ekspertize do njenog znanja u njezi kože i vođenju domaćinstva, zaista oslikava njenu izuzetnu svestranost. Da li je zaista težak zadatak tražiti pozitivne kvalitete kod drugih, čak i onih koji mogu izgledati kao izazovni? Duboko odjekuju Slavicine jezgrovite i jasne riječi: “Budite prvi koji će ponuditi oprost, podršku, pomoć, razumijevanje i ljubav.

Pruži ruku pomoći bez ikakvog ustručavanja ili brige za osobu s kojom si dijelio sobu, živjeli pod istim krovom, spavali u istom srcu i boravili u istoj utrobi. Odrazite se na taj mischi zajedno sa kojim ste sanjali.” Slavicina emotivno nabijena poruka proizilazi iz njene duboke veze sa sestrom Suzanom, veze koja je neraskidiva. Na prvi pogled mogu izgledati kao blizanci, slični u svakom pogledu. „Na dan kada se rodila moja sestra, rodila se i moja ljubav prema njoj – nikad rival, već izvor ogromnog ponosa. Ona je neko na koga se ugledam, a ne neko kome zavidim. U teškim trenucima, ona mi služi kao oslonac i izvor snage, baš kao i ja za nju.

Ona nije samo običan saputnik, već komad koji nedostaje koji me upotpunjuje, moj jedini i jedini. Prepuna sam zahvalnosti za njenu nepokolebljivu naklonost, svesrdno prihvatanje, izuzetnu sposobnost da previdi moje greške i bezgraničnu sposobnost da oprosti. Njeno stalno prisustvo u mom životu pravi je blagoslov, jer nam omogućava da dijelimo nebrojene trenutke ispunjene smehom i suzama, stvarajući neraskidivu vezu.

Štaviše, duboko cijenim svaku riječ utjehe koju ona pruža kad god se nađem u stanju ranjivosti, jer me to uvjerava da nisam sama na ovom svijetu. Duboka je spoznaja da nismo samo sestre po krvi, već srodne duše rođene od iste žene.