Opšte je poznato da značajan broj proslavljenih sportista potiče iz regiona Jugoslavije. Zlatan Ibrahimović, renomirani švedski fudbaler bosanskih korijena, pokazao je svoju velikodušnost kupovinom crkve za svoju majku Jurku, zapanjujućom kupovinom koja je iznosila nevjerojatnih 9,24 miliona eura. Ovaj neprocjenjivi gest proširio se i dalje jer je za svoju sestru nabavio i stan u Novalji, osnovao holding kompaniju za svog polubrata Aleksandra, a svom ocu osigurao specijalnu rezidenciju.

 

Pored ovih porodičnih radnji, Ibrahimović je strateški investirao u nekretnine koje se nalaze na veoma poželjnim lokacijama kao što su New York i Miami, obje poznate po svojim povoljnim poreznim zakonima. Prema izvještajima iz Imperial izvora, Ibrahimović je pokazao pronicljivo upravljanje svojim obimnim posjedima nekretnina primjenom strategije koja uključuje registraciju kompanija na imena članova njegove porodice i angažovanje pomoći pravnih timova specijalizovanih za omogućavanje prenosa vlasništva na porez utočišta.

 

Zanimljivo je da je sam Zlatan rasvijetlio očeve motive za sklapanje braka, sugerirajući da je to prvenstveno bila vođena željom da pribavi švedsku dokumentaciju. Odnos između Zlatanovih roditelja, koji su se već razdvojili pre nego što je on napunio dve godine, bio je daleko od skladnog, a sukobi između njih su vremenom eskalirali. Nakon rastave, Zlatan i njegova starija sestra Sanela nastavili su da žive pod starateljstvom majke, sa kojom su delili živote zajedno sa polubraćom i sestrama.

 

U veoma cenjenim memoarima „Ja sam Zlatan“, svetski poznati napadač je podelio svoju izuzetnu upornost i motivaciju, čak i pred brojnim izazovima sa kojima se susreo u ličnom životu. Ipak, njegova nepokolebljiva naklonost prema svojim voljenima ostala je nepokolebljiva. Kako bi izdržavala svoju veliku porodicu, Jurka Gravić je preuzela odgovornost čistačice, posvetivši joj mnogo radnih sati, često preko 14 napornih sati dnevno.