Marina Tucaković ostavila je neizbrisiv trag u svetu rok i folk muzike, ostavljajući iza sebe nasleđe najvećih hitova. Njeni stihovi postali su osnova mnogih zavidnih karijera pevača, a priča o nastanku pesme “Lična karta” za Ace Lukasa posebno je zanimljiva, jer je označila prekretnicu u njegovoj karijeri.

  • “Lična karta”, objavljena 1998. godine na istoimenom albumu, postala je jedan od najuspešnijih Lukasovih singlova, zajedno s pesmama poput “Kafana na Balkanu”, “Kuda idu ljudi kao ja” i “Pesma od bola”. Melodiju je preuredio Aleksandar Radulović – Futa, dok je stihove napisala Marina Tucaković, a Aca Lukas je pesmu obogatio svojom energijom.

Mnogi smatraju da je “Lična karta” Lukasov najveći hit, a Marina je otkrila kako se borila oko refrena, dok je sam naslov došao spontano. U emisiji “Šta sam tebi i ko sam sebi”, ispričala je kako je Dušanka, žena koja je radila kod njih, dala ključnu rečenicu koja je inspirisala refren. Marina je istakla važnost rada i istrajnosti u stvaranju, naglašavajući da inspiracija bez rada i usavršavanja nije dovoljna.

Marina Tucaković preminula je pre tri godine posle duge borbe s karcinomom. Njena smrt predstavljala je gubitak za celokupnu muzičku scenu, ali njeni tekstovi ostaju kao neprolazna inspiracija za mnoge umetnike u Srbiji i regionu.

BONUS TEKST

Marina Tucaković, jedna od najpoznatijih i najuspešnijih tekstopisaca na prostorima bivše Jugoslavije, rođena je 25. septembra 1953. godine u Kruševcu, Srbija. Njeno pravo ime bilo je Mira Marjanović. Odrasla je u porodici sa dvoje braće. Još kao devojčica pokazivala je interesovanje za književnost i muziku, a strast prema pisanju teksta pronašla je već u tinejdžerskim godinama.

Nakon završetka srednje škole, Marina se preselila u Beograd kako bi nastavila svoje školovanje i ostvarila svoje snove o karijeri u muzici. U početku je radila kao sekretarica u muzičkom studiju, gde je imala priliku da upozna mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike. Tokom tog perioda, Marina je počela da piše pesme za poznate izvođače, a već 1980-ih godina stekla je reputaciju talentovane tekstopisca.

Njena karijera doživela je pravi procvat tokom 1990-ih i 2000-ih godina. Njene pesme postale su hitovi i obeležile su epohu u jugoslovenskoj i srpskoj muzici. Sarađivala je sa mnogim poznatim izvođačima, uključujući Cecu Ražnatović, Leontinu Vukomanović, Ace Lukasa, Zoricu Brunclik, Natašu Bekvalac, Željka Joksimovića, Lepu Brenu i mnoge druge.

Marinin talenat za pisanje emotivnih, dubokih i lako pamtljivih tekstova doveo je do toga da postane jedna od najtraženijih tekstopisaca u regionu. Njeni stihovi često su se bavili temama ljubavi, strasti, tuge i radosti, osvajajući srca publike širom bivše Jugoslavije. Pesme poput “Lična karta” za Acu Lukasa, “Ljubav kao piće” za Leontinu, “Kafana na Balkanu” za Željka Samardžića, i mnoge druge, postale su neizostavni deo repertoara mnogih izvođača.

Pored svoje impresivne karijere u muzici, Marina je bila poznata i po svojoj skromnosti, toplini i posvećenosti poslu. Bila je omiljena među kolegama i često je isticala važnost kreativnog procesa i rada na sebi.

Nažalost, Marina Tucaković preminula je 16. oktobra 2019. godine, nakon duge borbe s teškom bolešću. Njen odlazak predstavljao je gubitak za celokupnu muzičku scenu, ali njeni stihovi i dalje žive kao neizbrisiv deo muzičke baštine Srbije i regiona.