Nakon tri godine transformacije u zemlji mogućnosti, vratila se u svoju domovinu, Hrvatsku, s bogatim iskustvom, kulturnim uvidima i nepokolebljivom strašću za obrazovanjem. Potaknuta žeđom za znanjem i nepokolebljivom ljubavlju prema jezicima, donijela je odlučnu odluku da upiše visoko obrazovanje na cijenjenom Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Sa nepokolebljivom odlučnošću, usavršila je svoje jezičko umeće i uronila u zadivljujuće svetove engleskog i španskog jezika. Njena posvećenost i naporan rad dolično su nagrađeni, jer je 1993. godine uspješno diplomirala na Fakultetu, što je predstavljalo kulminaciju njenog akademskog puta u tom periodu. Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Republike Hrvatske, priznanje je stekla ne samo po izuzetnoj političkoj karijeri već i po izvanrednom fizičkom izgledu.

Dok je bila u očima javnosti, naišla je na neopravdane kritike medija u vezi sa svojom težinom. Ipak, ostala je odlučna i marljivo je radila na postizanju besprijekorne tjelesne građe. Nedavno je oduševila svoje pratioce na društvenim mrežama podijelivši zadivljujuću fotografiju snimljenu tokom njene posjete Kanadi, pokazujući svoju mladalačku i podmlađenu ličnost. Kolindina vitka figura privukla je pažnju njenih pristalica, što je dovelo do izliva pozitivnih komentara koji hvale njenu atraktivnost i inteligenciju. Uključeni su komentari: “Tvoja ljepota je zadivljujuća, Kolinda”, “Blagoslovljeni smo prekrasnim, ali inteligentnim predsjednikom”, “Izgledaš nevjerovatno”, “Odličan posao, zaslužuješ sva priznanja”, “Bez obzira gdje”.

Ona kaže da je ona oličenje lepote, „Izgledaš tako lepo“ i „Naš voljeni vođa je prava lepotica“. Kolinda je u više navrata izrazila svoju privrženost režimu ishrane poznatom kao “dijeta za liposukciju”, koju je pomno izradio bosanski nutricionista Kenan Mandra. Ova konkretna dijeta prvenstveno naglašava ugradnju prirodnih masti uz svjesno eliminisanje ugljikohidrata iz dnevnog unosa. Nadalje, snažno se zalaže za izbjegavanje prerađene i rafinirane hrane, prakse koje se Kolinda naizgled pridržavala sa izuzetnim postignućima.