Trendovi u konvencijama imenovanja stalno se mijenjaju, a novi stilovi se i dalje pojavljuju. Trenutno su najotmjenija imena za mlade djevojke kratka i neuobičajena, često s posebnim značenjima. Zanimljivo je da u Srbiji tri posebna imena postaju sve popularnija, unatoč svom bliskoistočnom podrijetlu. Odabir imena za novorođenče obično je ugodan aspekt pripreme za roditeljstvo; međutim, to je također i značajna odgovornost budući da će ime služiti kao jedinstveni identifikator tijekom djetetova života.

 

 

 

Postoje tri ženska imena koja su u Srbiji stekla ogromnu popularnost zbog svojih izuzetnih konotacija. Ime Sara ima bogatu i značajnu povijest. Njegova se etimologija može pratiti do riječi koja označava ženu visokog društvenog položaja, vladaricu ili princezu. Na arapskom, Sara označava osobu koja donosi radost i sreću onima oko sebe. Kao rezultat toga, to je ime koje je popularno iu muslimanskim i u kršćanskim zajednicama u različitim oblicima. Nedavno se konstantno nalazi među 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Iako bi neki roditelji mogli odabrati ovo ime u čast svojih baka, ključno je prepoznati duboki značaj koji stoji iza njega, a ne jednostavno odabrati ga zbog njegove trendovske popularnosti. Ime Ema ima različito podrijetlo i značenje, ovisno o skraćenom obliku i jezičnim korijenima.

 

 

 

 

U Srbiji se obično koristi kao skraćena verzija imena Emilija, dok se u muslimanskim kulturama povezuje sa imenima Emin ili Emir. Sam naziv izveden je iz njemačkog izraza “ermen”, što u prijevodu znači “potpun” ili “univerzalan”. Ema je izvrsno ime koje bi pristajalo svakoj mladoj djevojci. Ime Hannah, izvedeno iz arapskog imena Hana, ima značajnu važnost u smislu ženske domišljatosti, inteligencije i iskustva. Prema jednoj priči o porijeklu, ime je povezano s biljkom kanom, poznatom kao “hannan” na arapskom, koja simbolizira milost. Varijacije imena, kao što su Hana, Hanna i Hannah, naširoko se koriste diljem Europe. Početkom 1900-ih ime Hannah imalo je umjerenu popularnost u zemljama poput Češke, kao iu sjevernoj i srednjoj Europi, s posebnim naglaskom na Njemačku. Ove informacije mogu pomoći roditeljima u odabiru imena koje je jedinstveno i ima veliki značaj za njihovo dijete.