Prvi znaci disfunkcije štitnjače, koja se nalazi u vratu ispod Adamove jabučice, uključuju oticanje vrata, neobjašnjivu promenu težine, gubitak kose, kao i fluktuacije u energiji i raspoloženju. Održavanje zdravlja štitnjače zahteva pravovremenu pažnju i sveobuhvatne mere kako bismo podržali njen optimalan rad i funkciju. Postoje dve kategorije namirnica koje štitnjača posebno ne podnosi, a često su prisutne u našoj ishrani:OVA NAMIRNICA RAZARA ŠTITNU ŽLEZDU, A SRBI JE SVAKODNEVNO TAMANE: Kad čujete kakav UŽAS pravi, odmah ćete prestati

  1. Pržena i obrađena hrana

Ove namirnice ne donose ništa korisno organizmu, već unose višak natrijuma i štetnih masti, što negativno utiče na celokupno zdravlje, uključujući i štitnjaču.

  1. Gluten

Posebno je važno izbegavati gluten ukoliko postoji netolerancija na ovu supstancu, s obzirom na to da istraživanja pokazuju vezu između bolesti štitnjače i celijakije. Štitnjača voli određene vrste hrane. Radi poboljšanja njenog funkcionisanja i regulisanja proizvodnje hormona, važno je u ishranu uključiti namirnice bogate vitaminima B kompleksa i gvožđem, kao i one koje sadrže obilje vitamina A. Povećanje unosa svežeg i organskog voća i povrća, poput borovnica, trešanja, cvekle i paradajza, koji su bogati antioksidansima, može biti korisno. Takođe, preporučuje se konzumacija zdravih masti, orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća. Morske alge, bogate jodom i drugim hranljivim materijama, takođe su odličan izbor.

Osim ishrane, kvalitetni dodaci ishrani u vidu vitamina i minerala mogu pomoći u održavanju zdravlja štitnjače. Ipak, važno je biti oprezan, jer neki dodaci mogu imati interakcije sa propisanim lekovima. Preporučeni dodaci uključuju jod, vitamine B kompleksa, cink, selen i hranu bogatu L-tirozinom. Nemasno meso, riba iz hladnih voda, lan i pasulj takođe mogu doprineti očuvanju zdravlja štitnjače. Organska hrana često je bolji izbor, jer ne sadrži hormone i steroide koji mogu narušiti prirodnu proizvodnju hormona štitnjače. Takođe, omega-3 masne kiseline su važne za štitnjaču, a mogu se naći u tuni, lososu, lanenim semenkama i algama. Vežbanje je ključno za održavanje zdravlja, a posebno je važno za podršku štitnjači. Lagane vežbe poput šetnje, aerobika ili vožnje bicikla mogu biti korisne, a treba postepeno povećavati nivo aktivnosti kako bi se izbeglo preterano opterećenje tela i štitnjače.

DOPUNA TEKSTA

Prirodni lijek za imunitet

Za najbolji prirodni lijek za imuniteta potreban vam je domaći, neprskani limunđumbir i med. Limun dobro operite, naribajte koricu, a ostatak ubacite u blender bez koštica.

Limunovu kašu pomiješajte s medom tako da dobijete gustu smjesu i dodajte joj protisnuti đumbir. Za ovo je najbolje koristiti pomagalo za usitnjavanje češnjaka.

Za pripremu kašice potrebno je 300 g meda i 3 limuna, a đumbir dodajte po želji, ovisno o tome koliko podnosite okus đumbira. Smjesu stavite u čistu staklenu teglicu i konzumirajte po jednu čajnu žličicu na dan.

Saznajte koje su to namirnice za jak imunitet

Ako djeca odbijaju uzimati ovu smjesu, koristite manje đumbira zbog njegova “peckavog” i intenzivnog okusa ili smjesu dodajte u mlaki čaj koji djeca obožavaju.Osim što jača imunitet, đumbir ublažava bolove, pomaže pri liječenju artritisa, smanjuje upale, a ubrzava i metabolizam. Ne zaboravite med uzimati isključivo drvenom ili plastičnom žlicom jer ćete s uobičajenom, metalnom, poništiti neka ljekovita svojstva meda. I nikada nemojte med, pa ni ovu smjesu, stavljati u vruće napitke već u mlake kako bi sačuvali sva ljekovita i antioksidativna svojstva ove namirnice.

Kažu da je “lijek za sve” ukoliko je neprskan i bez pesticida. Limun je važan sastojak mnogih ljekovitih pripravaka kojima se liječe krvne žile, migrena, sunčane i crvene pjege. Ta mala žuta loptica poboljšava ten, obnavlja kožu i kosu, podiže imunitet i pomaže protiv stresa…Svi sastojci limuna, a prvenstveno vitamin C jačaju kosti i vezivno tkivo, štite od infekcije te smanjuju sklonost pucanju kapilara, Posebno su važni za zaštitu zubnog mesa. Limun uzimajte i kad koristite špinat, jer pojačava asimilaciju željeza iz špinata.