Mnoga hrana koju konzumiramo, a da toga nismo svjesni, zapravo može naškoditi našoj štitnjači i imati štetan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje. Liječnici izražavaju zabrinutost zbog sve veće učestalosti bolesti štitnjače, posebice među mladima. Taj trend prvenstveno pripisuju modernom načinu života koji karakterizira visoka razina stresa. Ipak, ističu da je glavni problem u načinu pripreme hrane.

  • Naravno, postoje određene namirnice koje bismo trebali odmah eliminirati iz naše prehrane, jer ne donose nikakve prednosti našem općem blagostanju. Kako izgleda štitnjača u smislu svojih fizičkih karakteristika? Smještena u prednjem dijelu vrata, odmah ispod Adamove jabučice i koja se proteže duž prednje strane dušnika, nalazi se žlijezda koja podsjeća na nježna krila leptira. Pod normalnim okolnostima, ostaje neprimjetan za dodir. Štitnjača izlučuje više hormona, uključujući: Hormoni T4 (tiroksin) i T3 (trijodtironin) igraju ključnu ulogu u funkcioniranju tijela. kalcitonin Ove tvari utječu na brojne tjelesne procese, uključujući metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju, održavanje trudnoće, razinu glukoze u krvi, tjelesnu temperaturu i metabolizam kalcija. Prevalencija bolesti štitnjače je u porastu.

Smještena u donjem dijelu vrata, ova ključna žlijezda igra vitalnu ulogu u proizvodnji hormona koji utječu na više tjelesnih sustava. Posljedično, svaki poremećaj u njegovom funkcioniranju može dovesti do niza problema. Nekoliko primjera poremećaja štitnjače uključuje: hipertireoza hipotireoza tiroiditis Prema riječima dijetetičarke Molly Hembri, na štitnjaču može jako utjecati hrana koju konzumiramo, a važno je napomenuti da postoji jedna posebna vrsta hrane koja predstavlja najveći rizik za osobe s Hashimotovim tireoiditisom.

  • Dijetetičar savjetuje osobama s problemima štitnjače da se klone hrane koja sadrži goitrogene. Ove posebne namirnice sadrže goitrin, tvar koja ometa proizvodnju hormona štitnjače u kombinaciji s nedostatkom joda, kako objašnjava Hembri. Prema njezinim riječima, ove tvari sadrže nekuhane biljke iz skupine crucifera poput brokule, cvjetače i kupusa, dok se soja i proso ne preporučuju. Pozitivan aspekt je da ne morate u potpunosti ukloniti ove namirnice iz svoje prehrane; umjesto toga, možete ih konzumirati umjereno, ali uz poseban način pripreme. Njihovim zagrijavanjem spriječit ćete potencijalno štetan utjecaj na štitnu žlijezdu.

Prema dijetetičaru Hembriju, goitrogena aktivnost križanog povrća može se eliminirati procesom zagrijavanja. Uz to, konzumacija umjerenih količina sirovog povrća iz ove porodice i soje ne predstavlja posebnu prijetnju zdravlju štitnjače. Međutim, većina dijetetičara općenito preporučuje potpuno isključivanje prosa iz prehrane.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU NEŠTO VIŠE NA OVU TEMU….

Smještena ispod Adamove jabučice na prednjem dijelu vrata, štitnjača ima značajnu važnost kao organ u ljudskom tijelu. Njegova primarna funkcija je proizvodnja hormona koji upravljaju tjelesnim metabolizmom, određujući kako se energija koristi. Dva glavna hormona koje sintetizira štitnjača su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).

Ovi hormoni ispunjavaju ključne uloge u kontroli rasta i razvoja, funkcionalnosti mozga, regulaciji temperature i obradi masti, proteina i ugljikohidrata. Regulacijom sinteze hormona štitnjače upravlja hipofiza, sićušna žlijezda smještena u mozgu koja proizvodi hormon poznat kao tireotropin (TSH). U slučajevima kada su razine T4 i T3 niske, hipofiza povećava lučenje TSH, potičući štitnjaču da stvara više hormona. Nasuprot tome, kada su razine T4 i T3 povišene, hipofiza smanjuje proizvodnju TSH, što rezultira smanjenjem proizvodnje hormona štitnjače.

Niz stanja može proizaći iz problema sa štitnjačom, uključujući hipotireozu (nedovoljnu funkciju štitnjače), hipertireozu (pretjeranu funkciju štitnjače), autoimune poremećaje poput Hashimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti i razne druge bolesti. Indikacije problema sa štitnjačom mogu uključivati ​​umor, fluktuacije u raspoloženju, fluktuacije u težini, promjene na kosi i koži, kao i druge promjene koje ovise o prirodi i opsegu problema.