Devojčica Marija Čeliševa, iz grada Laiševo u Rusiji, ostala je siroče jer su njeni roditelji zadržavali džak krompira u podrumu. Niko u porodici nije ni slutio da bi tragedija mogla da se dogodi, niti da bi ovo povrće moglo biti smrtonosno.

Mihail (42), otac male Marije, inače nekada uspešni profesor prava, tog kobnog septembarskog dana otišao je po krompir u podrum kako bi njegova supruga spremila ručak, ali se nije vratio. Onesvestio se od gasa koji je krompir ispustio i ubrzo je umro. Kada je njegova supruga Anastasija shvatila da Mihail već neko vreme nije došao, otišla je po njega i dogodilo se isto. Njihov stariji sin Georgi (18) takođe je ostao predugo u podrumu, kao i baka Iraida (68)… Od svih njih preživela je samo Marija, evo kako se sve odvijalo.

Krompir sadrži glikokaloide koji su toksični za ljude. Kako ovo povrće truli, koncentracija glikokaloida raste, a potom se pretvara u smrtonosni gas. Kada je Marijina porodica ušla u podrum, svi su se otrovali ovim toksinom i na mestu ostali mrtvi.

Jedino što je nju spasilo je to što su vrata ormara u kom je stajao krompir ostala otvorena, pa je gas u međuvremenu ispario, a devojčica ostala živa. Ogromna porodična tragedija desila se u septembru 2013. u porodičnoj kući, ali je zbog bizarnog načina na koji je stradala čitava Marijina porodica ponovo aktuelna na društvenim mrežama i opominje na to koliko krompir može biti opasan po život.

 

BONUS TEKST

               Prirodno lecenje hemoroida (šuljeva)

Nastanak hemoroida (suljeva), u vecini slucajeva izazvan je pogrešnim nacinom življenja i lošom ishranom. Bolest pogada ljude koji uglavnom sede i malo se krecu, a jedu malo voca i povrca. Bolest se u pocetku prepoznaje nesnosnim svrbežom ili bolovima u predelu cmara. Cesta je pojava krvarenja koja se javlja na kraju nužde. Ovde navodimo kako leciti hemoroide uz pomoc nekoliko prirodnih sredstava.

Komovica za lecenje hemoroida

Rakija komovica od davnina je poznata kao prirodni lek za mnoge bolesti pa i za hemoroide. Postupak lecenja je veoma jednostavan ali je neophodna upornost i efekat nece izostati.Svakoga dana najmanje dva puta a pogotovo nakon velike nuzde, dobro isprati obolelo mesto komovom rakijom nanetom na parce vate. Obicno je jedna litra komovice dovoljna da bi se postiglo izlecenje, ali ako je u pitanju tezi oblik bolesti moze potrajati i nesto duze. Bilo koja metoda lecenja hemoroida zahteva odricanje od ljute i prezacinjene hrane i alkohola.

Gavez i kantarion

Kombinacija nastruganog korena biljke gavez i kantarionovog ulja, leci hemoroide i ublazava bolove i druge neprijatne simptome ove bolesti. Za to je potrebno barem tokom noci, na obolelo mesto, drzati oblog od ove mesavine.

Maslacak

Mast od maslacka dobar je prirodni lek protiv hemoroida a priprema se u maju od svezih cvetova ove biljke, na sledeci nacin: 500gr svinjske masti zagrejati na najjace. Kada je mast potpuno vrela ubaciti 40 svezih cvetova maslacka i ostaviti na vatri samo jedan kljuc. Zatim promesati i skloniti sa vatre. Posudu poklopiti i ostaviti da prenoci na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu samo blago zagrejati toliko da se moze procediti. Dobijenu mast za hemoroide naliti u odgovarajucu posudu i svakodnevno blago utrljavati na obolelo mesto, nekoliko puta dnevno.