Mila Jovović, rođena 17. decembra 1975. u Kijevu, Ukrajina, je američka glumica, muzičarka i foto model srpskog porekla, čija je karijera obeležila svetsku industriju zabave. Njeno srpsko poreklo seže do oca, srpskog doktora Bogdana Jovovića, i majke ruske glumice Galine Loginove Jovović.OSVOJILA SVET LEPOTOM I TALENTOM, A OVAKO JE PRIČALA O SRBIJI I OCU BOGDANU: "Jedini sam član Jovovića koji nije bio u zatvoru"

Mila je svoje detinjstvo provela u Londonu, a zatim se porodica preselila u Sakramento, Kalifornija, kad je imala pet godina. Sedam meseci kasnije, nastanili su se u Los Anđelesu. Jovovići vode poreklo iz Crne Gore i imaju bogatu istoriju. Njen pradeda Bogić Camić Jovović bio je barjaktar iz plemena Vasojevića i gardijski oficir kralja Nikole I Petrovića. Njen deda Bogdan Jovović bio je komandant vojnog područja Priština, a kasnije je postao vojni finansijski inspektor u vojnim područjima Skoplje i Sarajevo, gde je otkrio proneveru zlata i bio kažnjen zbog svoje hrabrosti.

Mila je svoje ime dobila po prabaki Milici, supru svog pradede Bogića Camića Jovovića. Njena porodična istorija, puna revolucionarnih trenutaka, uključuje i bekstvo u Sovjetski Savez kako bi izbegla političke represalije.

Kroz svoju karijeru, Mila je ostvarila značajne uspehe u glumi, manekenstvu i muzici. Postala je prepoznatljiva po ulogama u filmovima poput “Peti element” (1997) i “Pritajeno zlo” serije, kao i po muzičkoj karijeri. Paralelno s tim, prošla je kroz uzbudljiv ljubavni život, uključujući brak s glumcem Šonom Endruzom, režiserom Lukom Besonom, i kratku veridbu s piscem i režiserom Polom Andersonom.

Milin otac, Bogdan Jovović, takođe je bio značajan lik u porodičnoj priči. Bio je zagovornik stvaranja poslovnog uspeha od zdravstvenog osiguranja, ali je 1994. godine završio u zatvoru, ostavljajući porodicu u teškoj situaciji. Mila ga opisuje kao bliskog i ističe da su, uprkos izazovima, ostali povezani kao porodica.

Njena porodična priča obuhvata i trenutke pomirenja i radosti. Milina ćerka, Ever Gabo, postala je prvi Jovović rođen u Americi. Rođenje Ever Gabo i smrt Branka, prvog Jovovića sahranjenog u Americi, okupili su porodicu, pružajući emotivni preokret u njihovim odnosima.Mila Jovović, osim što je ostavila dubok pečat u svetu zabave, nosi sa sobom nasleđe hrabrosti, revolucije i porodične povezanosti koje je često isticala kao izvor inspiracije u svom životu.