Od trenutka kada je Joy prvi put shvatila svoj izvanredni njuh, nije imala pojma koliko će to postati presudno u zaštiti života njenog muža. U prvim danima njihovog braka, primijetila je kod njega znakove Parkinsonove bolesti, zahvaljujući njenoj oštroj percepciji mirisa. Kako je vrijeme odmicalo, počela je otkrivati ​​nepoznati miris koji je izbijao iz Lesa, izazivajući dubok osjećaj brige u njoj.

Vođena nepokolebljivom odlučnošću, neprestano je izražavala zabrinutost zbog ove neobične pojave, nesvjesna dubokog uticaja koji će njeni nemilosrdni napori na kraju imati na njihovu sudbinu. Les je nakon šest godina obaviješten o svojoj dijagnozi Parkinsonove bolesti. U potrazi za udobnošću, par je naišao na zajednicu kolega boraca koji se suočavaju sa istom bitkom. Prema naučnicima, pažljivim posmatranjem i tumačenjem ovih olfaktornih znakova, postaje moguće pružiti brzu pomoć i intervenciju osobama koje pate od Parkinsonove bolesti.

Joyin izvanredan talenat u otkrivanju ove promjene mirisa smatra se neprocjenjivim bogatstvom u tekućoj borbi protiv ove iscrpljujuće bolesti, koju karakteriziraju drhtanje i ukočenost mišića. Njena pažnja i instinkt sada imaju potencijal da u velikoj meri utiču na živote brojnih pojedinaca koji će, zahvaljujući ovom revolucionarnom otkriću, sada imati šansu za svetliju budućnost.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u cijenjenom medicinskom časopisu “JAMA Neurology”, otkriveno je da se karakteristični simptomi povezani s Parkinsonovom bolešću mogu manifestirati kod pojedinaca mnogo prije nego što im se to stanje službeno dijagnostikuje. Parkinsonova bolest je kronična bolest koju karakterizira postupno propadanje određenih regija mozga koje traje duže vrijeme. Pogađa otprilike jednu od svakih 500 osoba, Parkinsonova bolest je rasprostranjena među starijom populacijom.