Joy je uvijek bila svjesna svog izvanrednog njuha, ali nikada nije mogla shvatiti značajnu ulogu koju će imati u očuvanju života njenog muža. Stručnjaci u ovoj oblasti čvrsto vjeruju da bi kroz marljivo praćenje i preciznu interpretaciju ovih olfaktornih signala moglo biti moguće brzo intervenirati i pružiti pravovremenu pomoć onima koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Joyina izuzetna sposobnost da otkrije ove suptilne promjene mirisa sada igra ključnu ulogu u tekućoj borbi protiv ove iscrpljujuće bolesti, koja često ostaje neprimijećena ispod vidljivih znakova podrhtavanja i ukočenosti mišića. Njena budnost i intuicija imaju potencijal da značajno utiču na živote brojnih pojedinaca kojima se, zahvaljujući ovom revolucionarnom otkriću, pruža šansa za svetliju budućnost. Otkrića ovog istraživanja, objavljena u cijenjenom medicinskom časopisu “JAMA Neurology”, bacila su svjetlo na postojanje ranih simptoma povezanih s Parkinsonovom bolešću koji se mogu manifestirati kod pacijenata godinama prije postavljanja zvanične dijagnoze.

Parkinsonova bolest je progresivno degenerativno stanje u kojem se određena područja mozga postepeno pogoršavaju tokom vremena. Pogađajući otprilike jednu od 500 osoba, Parkinsonova bolest je jedan od najčešćih poremećaja među starijom populacijom. Međutim, od najveće je važnosti razumijevanje prirode ove bolesti, njenih simptoma i dostupnih mogućnosti liječenja. Nalazi revolucionarne studije provedene u Ujedinjenom Kraljevstvu bacaju svjetlo na utjecaj Parkinsonove bolesti na širok raspon pojedinaca, pružajući vrijedan uvid u ovaj neurodegenerativni poremećaj.

Ovo stanje karakterizira niz uobičajenih simptoma, kao što su nevoljni tremor u određenim dijelovima tijela, tromi pokreti i ukočenost mišića koja otežava pokretljivost. Osim toga, pojedinci mogu iskusiti osjećaj depresije i anksioznosti, nailaziti na poteškoće s ravnotežom, patiti od oslabljenog njuha, boriti se s poremećajima spavanja i susresti se s problemima vezanim za pamćenje.