Dana 16. listopada 2007. godine, poznati makedonski pjevač, Toše Proeski, prerano je preminuo sa nepunih 26 godina . Toše je izgubio svoj život u strašnj saobraćajnoj  nesreći koja se dogodila na hrvatskoj autocesti. Vijest o njegovoj preranoj smrti potresla je cijeli Balkan, a mnogi se ni danas, 16 godina kasnije, ne mogu pomiriti s ogromnim gubitkom.

 

 

Kolege poznatog pjevača Tošeta , svake godine obilježavaju godišnjicu njegove smrti srdačnim porukama, izražavajući tugu zbog golemog gubitka putem raznih društvenih mreža. Ono što nije poznato je da je Toše posljednji put razgovarao sa svojom bliskom prijateljicom i kolegicom makedonskom pjevačicom Elenom Risteskom. Prema riječima Risteske, Toše je nakon posljednjeg razgovara s njom predosjećao da će se nešto loše dogoditi. Njezino sjećanje na njihov razgovor sugerira da su Toševe riječi nagovijestile su da mu se bliži kraj.

Elena je odlučila da podijeli sa medijima šta oj je to veče , nekoliko sati prije smrti rekao Toše.

 

 

 

 

Provodili smo sate razgovarajući o svemu i svačemu, čak i kad je bio u Australiji i zvao da se prijavi. Noć prije njegova odlaska u Hrvatsku razgovarali smo o našim planovima, ali on se nije mogao otresti osjećaja da se sprema nešto strašno dogoditi se. Dok smo se opraštali, uzdahnuo je i rekao: “Ako Bog da”, što mi se tada nije učinilo čudnim. Međutim, sljedeći dan sam se probudila s viješću o njegovoj smrti. Majka mi je rekla da je to bila nesreća, ali ja sam znala da je istina. Nakon njegove smrti, nisam se mogla natjerati da nastupim, a da ne otpjevam barem jednu njegovu pjesmu.