Praksa stavljanja parice u česnicu nije samo tradicionalni ritual, već i omiljena tradicija među odraslima i decom. Ovaj običaj pruža uzbudljiv trenutak otkrivanja sreće, jer svako parče česnice nosi šansu da se sazna ko je dobio srećni novčić. Važno je napomenuti da se česnica ne seče nožem, već tradicionalno lomi, a osoba koja pronađe paru u svom delu veruje se da će tokom cele godine uživati u finansijskoj sreći, prema narodnom verovanju.

Međutim, profesor Bogoslovije Svetog Save, sveštenik Branislav Kedžić, donosi dublje značenje ovog običaja. On naglašava da nije presudno da osoba koja pronađe novčić automatski postane srećnik sa parama. Suština ove tradicije leži u drugim vrednostima. Prema rečima Kedžića, pronalazak novčića trebao bi simbolizovati humanost, odnosno spremnost da se pomogne onima kojima je to potrebno.

“Važno je da osoba koja pronađe novčić shvati da možda neko drugi ima veću potrebu za tim novcem, te da na taj način izrazi želju zajednice da pruži pomoć”, naglašava Kedžić. On dodatno objašnjava da se ovakvim gestom želi podsetiti na tradicionalno darivanje tokom Božića.

Darivanje postaje prilika da se pokaže solidarnost i saosećanje prema onima koji možda nemaju istu toplinu porodičnog doma ili im nešto nedostaje. Ovaj običaj ne donosi samo radost kroz igru traženja novčića u česnici, već podseća na važnost zajedništva, pažnje prema drugima i deljenja sa onima kojima je to najpotrebnije. Na taj način, tradicija stavljanja parice u česnicu dobija dublje značenje i postaje izraz ljubavi, pažnje i brige za zajednicu tokom prazničnog perioda.Stavljanje parice u česnicu tako postaje više od rituala – postaje prilika za izražavanje zajedništva i saosećanja prema onima koji možda nemaju istu toplinu porodičnog doma ili im nešto nedostaje.