Malo je poznato da je prvu emisiju na Televiziji Beograd 1958. godine vodila glumica Milena Dapčević, čime je postala pionirka u srpskoj i jugoslovenskoj televiziji. To se desilo pre nego što su se pojavili poznati voditelji kao što su Dušanka Kalanj, Brana Surutka ili Mile Zdravković.
Na poziv reditelja Jovana Konjovića, došla je da pročita pozdrav Sovjetskom Savezu koji će biti emitovan u Moskvi. Obavila je zadatak sa velikom tremom, s obzirom na važnost situacije. Snimak je realizovan u filmskom studiju na Košutnjaku, budući da tada još nije bilo televizijskih kamera ni studija. Milena je sa sobom imala tekst koji nije morala da uči napamet, već da ga čita gledajući “publiku”, odnosno u kameru. U zagradi je imala oznake “sa osmehom” i “bez osmeha”. Iako je snimanje bilo jednostavno, imala je osećaj da se događa nešto izvanredno.
Milena Dapčević, rođena kao Milena Vrsajkov u Despotovu 1930. godine, postala je jedna od najvećih zvezda socijalističkog filma. Njen najznačajniji film bio je “Anikina vremena” iz 1954. godine, zasnovan na istoimenoj noveli Ive Andrića, gde je igrala glavnu ulogu. Osim po talentu, Milena je bila poznata i po svojoj lepoti. Opisivana je kao “lepa žena, sa pojavom i glasom koji su sugerišući tajnovitost koju samo ona poseduje”.
Igrala je u mnogim filmovima i TV dramama. Mlađa generacija pamti je kao doktorku u filmu “Boško Buha”. Pored svoje karijere u filmu i televiziji, Milenu je obeležila i njena ljubavna priča sa Pekom Dapčevićem, narodnim herojem i general-pukovnikom JNA. Upoznali su se tokom leta 1952. dok je Peko letovao u Dubrovniku, gde je Milena snimala film “Svi na more”. Venčali su se uz prisustvo Milovana Đilasa, koji je bio njihov kum i koji je pisao o njihovoj ljubavi.

Njihov brak bio je predmet kontroverzi, naročito zbog političkih tenzija tog vremena. Milena je bila izložena kritikama zbog veze sa Pekom, što je dovelo do problema u društvenim krugovima. Ipak, ostala je posvećena svom izboru i porodici, imajući dvoje dece: Milicu i Vuka. Milena je ostala da živi u Srbiji nakon Pekove smrti 1999. godine. Preminula je 3. decembra 2018. godine, negujući sećanje na svog supruga i svoj doprinos umetnosti.

BONUS TEKST

U kuhinjskom okruženju, tokom procesa kuvanja, često dolazi do nezgoda poput opekotina na koži. Srećom, u gotovo svakom kuhinjskom ormariću nalaze se izuzetno djelotvorni prirodni lijekovi protiv opekotina. Ovi lijekovi ne samo da mogu ublažiti bol i nelagodu, već i ubrzati proces zacjeljivanja kože te spriječiti formiranje ožiljaka. U ovom članku odabrali smo najefikasnije prirodne lijekove za liječenje opekotina, pa da krenemo.

 1. Izbjegavajte led! Nikada nemojte koristiti led za tretiranje opekotina jer može ograničiti protok krvi u koži, čime se dodatno može oštetiti tkivo. Umjesto toga, odmah nakon opekotine, prelijte zahvaćeno područje hladnom vodom ili držite pod mlazom vode. Ako je moguće, držite pod vodom oko 20 minuta.
 2. Mlijeko Masti i proteini prisutni u mlijeku imaju umirujući učinak na opekotine te potiču obnavljanje oštećene kože. Dakle, umočite zahvaćeno područje u mlijeko i držite ga tako 15 minuta.
 3. Aloe vera Aloe vera je vjerojatno najpoznatiji i najučinkovitiji prirodni lijek protiv opekotina. Smanjuje bol i upalu, smanjuje oticanje te potiče obnovu kože. Ako nemate svježu aloju pri ruci, gel ili krema od aloje vere također mogu poslužiti.
 4. Vanilija Za manje opekotine, ekstrakt vanilije može biti prikladan. Navlažite gazu ili čistu maramicu ekstraktom vanilije i nježno je prislonite na opekotinu. Isparavanje alkohola u ekstraktu vanilije hladi uljni rastvor i smanjuje bol.
 5. Čajne vrećice Čajne vrećice su još jedan učinkovit lijek protiv opekotina. Crni čaj, na primjer, sadrži taninsku kiselinu koja izvlači toplinu iz opekotine, smanjujući osjećaj boli. Sličan učinak ima i čaj od mente. Žalfija je poznata po poticanju zacjeljivanja rana od opekotina. Stavite 2-3 ohlađene čajne vrećice na opekotinu ili koliko god je potrebno da se opekotina potpuno prekrije.
 6. Pasta za zube od mente U slučaju iznenadne opekotine kipućom vodom, prvo držite zahvaćeno područje pod mlazom hladne vode, a zatim nanesite tanak sloj paste za zube na bazi mente.
 7. Bijeli ocat Bijeli ocat je odličan lijek za opekotine koji se često nalazi u kuhinji. Sadrži acetilsalicilnu kiselinu, komponentu aspirina koja smanjuje bol, svrbež i upalu. Također djeluje kao antiseptik i hladi opekotinu, smanjujući nelagodu. Razrijedite bijeli ocat vodom (omjer 1:1), natopite gazu ili maramicu i prislonite je na mjesto opekotine.
 8. Med Med je prirodni antibiotik koji može spriječiti infekciju opekotine. Ima pH ravnotežu koju bakterije ne vole te može uništiti i postojeće bakterije na koži. Med također hladi, smanjuje bol i potiče zacjeljivanje kože.
 9. Kokosovo ulje Kokosovo ulje je izvrstan izvor vitamina E i masnih kiselina te ima antifungalna i antibakterijska svojstva. Štiti opekotine od infekcija i može pomoći u sprječavanju formiranja ožiljaka. Također je preporučljivo za prirodno liječenje ožiljaka nakon opekotina.
 10. Ulje lavande Pomiješajte 1 žličicu esencijalnog ulja lavande s 50 ml vode u staklenoj bočici i dobro protresite. Nanesite smjesu na mjesto opekotine onoliko puta koliko je potrebno za potpuno zacjeljivanje. Ulje čajevca također je izvrstan lijek za opekotine.
 11. Vitamin C i vitamin E Vitamin C potiče zacjeljivanje rana i proizvodnju kolagena, ključnog materijala za obnovu kože. Vitamin E je antioksidans koji štiti i regenerira kožu. Stoga je važno unositi hranu bogatu vitaminima C i E radi liječenja opekotina. Također možete primijeniti sadržaj kapsule vitamina E izravno na mjesto opekotine radi bržeg zacjeljivanja i smanjenja rizika od nastanka ožiljaka.