Zlata Petković, istaknuta jugoslovenska glumica, počela je svoju izuzetnu karijeru u svetu glume još pre nego što je upisala fakultet, tačnije, svoj prvi korak u svet filmske umetnosti napravila je kroz ulogu u filmu “Bubašinter” koji je režirao Milan Jelić. Godine 1971, Zlata, sa svega 17 godina, postala je mis Jugoslavije, čime je započela svoj put ka uspehu i priznanju.
Nakon toga, odlučila se za dalju karijeru u glumi, te je upisala Fakultet dramskih umetnosti, gde je stekla značajno glumačko obrazovanje i delila učionicu sa istaknutim kolegama kao što su Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Lazar Ristovski i mnogi drugi. Van sveta glume, bila je poznata kao supruga istaknutog kompozitora Aleksandra Sanje Ilića, i sestra muzičara Dejana Petkovića. Njena uloga Marije u seriji “Otpisani” ostala je upamćena kao jedna od najznačajnijih u jugoslovenskoj televizijskoj istoriji.
Zlata Petković, uz to, bila je mis Jugoslavije 1971. godine, a u Tokiju iste godine dobila je prestižnu titulu mis fotogeničnosti sveta. Njena glumačka karijera obuhvatala je niz zapaženih uloga, a publika je posebno pamti po likovima Marije u seriji “Otpisani” i Lepi u seriji “Grlom u jagode”.
U jednom od intervjua, Zlata je podelila svoje iskustvo sa snimanja serije “Otpisani” gde je istakla da je na početku karijere imala priliku raditi sa najistaknutijim imenima jugoslovenske glumačke scene, te da su godine nakon emitovanja serije bile obilovane neprestanim prepoznavanjem i oduševljenjem publike. Ipak, istakla je da je ta popularnost dovela i do ograničenja u dobijanju novih uloga, jer su je reditelji i publika često poistovećivali sa likom Marije.
Kroz svoju karijeru, Zlata je odbijala brojne uloge, ističući da je bila svesna opasnosti od prevelikog prisustva na ekranu, te da je želela birati uloge koje će podržati. Takođe, posvetila se pozorištu i putujućim pozorišnim trupama, pružajući publici visokokvalitetne scenske performanse.
Nažalost, Zlata Petković preminula je 2012. godine nakon teške bolesti, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u jugoslovenskoj filmskoj i televizijskoj istoriji. Njen suprug, Aleksandar Sanja Ilić, takođe je preminuo 2021. godine, što je predstavljalo još jedan veliki gubitak za umetničku zajednicu. Zlata je uvek isticala svoje poreklo iz Svrljiga, iako je veći deo života provela u Nišu, pokazujući duboku povezanost sa svojim korenima i zajednicom.

BONUS TEKST

Zlata Petković je bila istaknuta glumica koja je obeležila jugoslovensku filmsku i televizijsku scenu svojim talentom i prisustvom. Rođena je 1954. godine, započela je svoju glumačku karijeru još u mladosti, stekavši rano priznanje kao mis Jugoslavije 1971. godine.

Njena uloga u seriji “Otpisani” ostala je nezaboravna za mnoge gledaoce, gde je tumačila lik Marije, osvajajući srca publike svojom autentičnom interpretacijom. Pored toga, imala je zapažene uloge u raznim filmovima i serijama, uključujući i “Grlom u jagode”.

Iako je bila u braku sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem više od tri decenije i dobila dva sina, Gvozdena i Andreja, njena ljubav prema glumi nije jenjavala. Odbijala je određene uloge kako bi očuvala kvalitet svog glumačkog opusa.

Izvan glumačkog sveta, bila je poznata kao supruga poznatog kompozitora Aleksandra Sanje Ilića. Njihov brak trajao je tri decenije, obeležen podrškom i ljubavlju.Zlata Petković je preminula 2012. godine nakon borbe sa teškom bolešću, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske kinematografije. Njen talenat, posvećenost i doprinos umetnosti i dalje se pamte i cene.