Vjeruje se da je Jevgenij Prigožin, koga su ruske vlasti identificirale kao navodnog vođu Wagnerove grupe, komandovao kada se dogodio tragični incident u kojem je učestvovao pilot Embraera Rustam Karimov. Karimov, 29-godišnji pilot koji je u kompaniji bio zaposlen na kratko tri mjeseca, tragično je izgubio život u nesreći.

Prije nego što je krenuo na nesrećni let, Karimov je nazvao svoju majku, nesvjestan da će to biti njegova posljednja komunikacija s njom. Razorna avionska nesreća dogodila se 23. avgusta u Tverskoj oblasti, a Šukur Karimov, ožalošćeni otac, potvrdio je da je pilot zaista bio njegov sin Rustam. Dajući daljnju pozadinu, Sukur je otkrio da je Rustam završio obuku pilota i diplomirao na pilotskoj akademiji 2014. Osim toga, otkrio je da je njegov sin bio oženjen nekoliko godina i da je radio za aviokompaniju S7, sa prebivalištem u Permu.

Međutim, zbog štetnih efekata pandemije, Rustam je, nažalost, doživio gubitak posla, kako je ispričao njegov otac u intervjuu za 59.ru. Nakon početka sukoba u Ukrajini, Rustam se, prema Šukurovim izvještajima, našao bez posla. Međutim, nedavno je uspio da osigura posao upravo u toj kompaniji koja je odgovorna za nesrećni avion koji se na kraju srušio. Prije otprilike tri mjeseca Rustam je stekao ovu poziciju, a potom se prije samo dva mjeseca preselio u Sankt Peterburg, kako nas izvještava Sukur. Prije ljeta, Rustam je obavijestio svoju majku o svom predstojećem putovanju, kako je prenio Sukur.

Treba napomenuti da Rustam nije znao o putnicima na njegovom letu, uključujući Jevgenija Prigožina, jer Sukur postavlja pitanje kako se od pilota moglo očekivati ​​da bude upoznat sa spiskom putnika. Na žalost, avion Embraer Legaci doživeo je svoju razornu sudbinu 23. avgusta, samo pola sata nakon poletanja u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti.