U svojoj knjizi iz 2013. „Služi za pobedu“, Novak Đoković je podelio fascinantan uvid u svoj režim ishrane, otkrivajući ključnu tajnu svog uspeha: uključivanje novozelandskog meda od manuke. U okviru svoje jutarnje rutine, Đoković vredno konzumira dve kašičice ovog izuzetnog meda pomešanog sa vodom sobne temperature.

Ne samo da se oslanja na ovaj zlatni eliksir za početak dana, već ga uključuje i u svoju svakodnevnu rutinu, povremeno se prepuštajući njegovoj slatkoj dobroti tokom dana, pa čak i na terenu između svojih intenzivnih setova. Iako je Đoković eksperimentisao sa različitim izborom hrane, uključujući čokoladu, otkrio je da, iako u početku može da izazove trenutni nalet užitka, to je na kraju dovelo do brzog pada njegovog nivoa energije u roku od samo trideset minuta. Prepoznajući vitalnu važnost održavanja konstantne energije tokom svog zahtjevnog rasporeda, Đoković se okrenuo kremi od meda, izuzetno skupom novozelandskom manuka medu.

Postavlja se pitanje: šta ovaj med izdvaja i doprinosi njegovom značajnom trošku? Krivotvoreni proizvodi od Manuka meda sve više prevladavaju na tržištu. Manuka med, dobijen od cvjetova ekskluzivne biljke Manuka koja se nalazi isključivo na Novom Zelandu, vrlo je tražen zbog svojih izvanrednih svojstava. Ključni element prisutan u ovom medu, poznat kao metilglioksal (MGO), odgovoran je za njegovu izuzetnu vrijednost jer se može pohvaliti snažnim antibakterijskim svojstvima koja su prirodni rezultat procesa pravljenja meda. Kao rezultat toga, Manuka med je stekao reputaciju najpovoljnijeg meda u smislu promicanja cjelokupnog blagostanja.

Njemački naučnici sproveli su opsežna istraživanja kako bi detaljno ispitali određenu supstancu. Tokom istrage izvršili su detaljno poređenje različitih uzoraka. Rezultati izvedeni iz njihove precizne analize otkrili su da najkvalitetniji manuka med obično sadrži koncentraciju u rasponu od 38 do 761 miligrama po kilogramu. Nasuprot tome, obični med sadrži najviše 5 miligrama po kilogramu.