Esma Redžepova rođena je 1943. godine u Makedoniji, kao peto od šestoro dece. Njeno detinjstvo obeleženo je teškoćama, jer je otac izgubio nogu u bombardovanju 1941. godine, a Esma je morala pomoći porodici radeći različite poslove, kao što su nošenje mleka, čišćenje stanova i obavljanje dodatnih poslova.

“Moje detinjstvo je bilo izuzetno teško, ali sam to iskoristila kao veliku školu. Težinu života sam osetila još u detinjstvu. Dok su mnogi odrastali bezbrižno, ja sam obavljala razne poslove, nošenje mleka, čišćenje stanova, čuvanje psa poznatog skopskog doktora Cipuševa. Zarađeni novac sam trošila štedljivo. Volela sam bioskop, pa sam svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome dokazivati, ali, kao što vidite, isplatilo se. Zahvalna sam Bogu”, izjavila je Esma Redžepova.

Esma je započela svoju muzičku karijeru već sa 10 godina, a sa 13 je pobedila na muzičkom takmičenju gde je upoznala Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša. Stevo je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži na turneji, i uz roditeljski pristanak, Esma je postala profesionalna muzičarka. Stevo je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik, a iz prijateljstva se rodila i ljubav. Esma se udala za Steva, koji je bio 22 godine stariji od nje. Iako nisu imali svoje biološke dece, usvojili su čak 47 dečaka, uglavnom muzički talentovane, koji su nastupali u njihovom orkestru “Teodosievski”. Esma je brinula o svoj deci, odgajala ih i finansijski podržavala.

“Verujem da smo imali harmoničan brak. Nikada se nismo svađali, voleli smo i poštovali jedno drugo. Naravno, bilo je sitnih nesuglasica, ali smo ih uvek prevazilazili šalom”, rekla je Esma za “Hello”.

Esma Redžepova se posvetila pesmi i humanitarnom radu, i to je radila s ljubavlju i uspehom. Nominovana je čak dva puta za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. Esma se borila za poboljšanje statusa Roma u svetu.

Godine 1976. proglašena je kraljicom romske muzike u Gandinagaru, Indiji, što joj je dalo dodatni motiv da nastavi sa radom i stvaranjem. Tokom svoje karijere, stvorila je preko 580 umetničkih dela, uključujući više od 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.