Vedrana Rudan je cenjena književnica na našem prostoru, obogaćujući svoju karijeru kao novinarka, voditeljka i kolumnistkinja. Njeni tekstovi su neizmerno duhoviti, iskreni i otvoreni, često bez zadrške, što joj je donelo veliki broj obožavatelja.Vedrana voli mir, te se prilikom odluke o promeni lokacije stanovanja sa suprugom odlučila za kuću umesto stana. Njihov dom se nalazi na brdovitom delu Rijeke, odakle se pruža pogled gotovo na celu Opatiju, uključujući i mesto njenog rođenja.

“Odrasla sam uz more, tako da me pogled na more odavde ne uzbuđuje. Ali kad god sam negde gde nema mora, uvek mislim da preko zgrada i drveća u daljini mora biti mora. To je u meni, ali ne toliko da bih sada šetala pokraj mora i bacala kamenčiće”, rekla je.

Vedrana priznaje da je prvo pronašla stan koji je želela da podeli sa suprugom, ali je promenila mišljenje nakon što je čula njegove reči. “Prekrasan stan za nas sam našla, međutim kada sam mužu spomenula da ima kristalna vrata koja odvajaju dnevni boravak od kuhinje, odgovorio mi je da ne želi ni da ga pogleda. Kazao je: “Mi ćemo se useliti i onda ćeš ti nakon mesec dana poželeti malu staru kuću, e pa ja sam ti upravo to našao”, izjavila je Vedrana.

Kuća Vedrane Rudan ima oko 400 godina, a sama kaže da se prvobitno zgrozila kada ju je videla. “Ova naša kuća ima možda čak i 400 godina, to je spomenik nulte kategorije. Kada sam videla tu ruševinu, zgrozila sam se, ali mi se i svidela. Muž mi je tada rekao: ” Dobro, mi ćemo to platiti, ali nemoj kad zapneš s majstorima da me pitaš bilo šta, ne želim da ih gledam”. I do dana današnjeg je tako ostalo, mi stalno nešto radimo kao i svi koji imaju kuću, ali kada majstor dođe na vrata, moj muž ode u kafić”, kroz smeh je ispričala.

Kuća Vedrane Rudan je renovirana od temelja, a književnica je u intervjuu za emisiju “TV lica kao sav normalan svet” ispričala da je sve oko kuće sama osmislila, organizovala prostorije, uredila dnevni boravak, trpezariju, stepenište i baštu, priznavši da je za nju sve to bilo veoma naporno.

Prema video snimcima i fotografijama, primetno je da je kuća uređena sa puno ljubavi i truda, predstavljajući pravu umetničku oazu u kojoj Vedrana stvara i piše romane po kojima je poznata širom Balkana.