Kako nova godina počne, mnoštvo pojedinaca krenut će u svoju potragu za “revolucioniranjem svega”, posvetivši se svakodnevnoj tjelovježbi i suzdržavajući se od uživanja u slatkišima i grickalicama. Većina planova prehrane i fitnessa obično je kratkotrajna, zbog čega je preporučljivo pridržavati se načela usredotočivanja na ono što stalno jedete, a ne na povremeno uživanje.

Ključ za poboljšanje ili pogoršanje nečijeg zdravlja ne leži u jednoj namirnici, već u sveobuhvatnom pristupu prehrani. Stoga je preporučljivo sljedeće namirnice uvrstiti u svoju prehranu redovito, bilo svakodnevno ili tjedno, nastojeći ih konzumirati što je češće moguće.

Grah : Uključite mahunarke poput graha, graška ili leće u svoje dnevne obroke kako biste osigurali dosljedan unos željeza, magnezija i folne kiseline. Ovo će također opskrbiti vaše tijelo s dovoljno proteina i vlakana, potičući zdravu probavu.

Razno voće koje spada u kategoriju bobičastog voća : Za održavanje mladolikosti stanica i sprječavanje preranog starenja ključno je osigurati dnevni unos antioksidansa. Preporučuje se uključivanje različitih vrsta bobičastog voća u vašu prehranu, poput malina, jagoda, kupina i borovnica. Čak i smrznuto bobičasto voće zadržava svoju hranjivu vrijednost jer čuva bitne vitamine i flavonoide.

Zob : Odlučite li se za pripremu zobenih pahuljica ili pak za zobene pahuljice, što je još povoljniji izbor, upravo je ova žitarica izvrsna za one koji paze na svoju tjelesnu težinu. Preporučljivo je suzdržati se od dodavanja šećera, jer će kuhanje žitarica u kašu ponuditi prednosti topivih vlakana, pomažući u smanjenju razine kolesterola i šećera u krvi.

Orasi : Kako biste povećali unos proteina, u svoju dnevnu rutinu unesite umjerenu količinu oraha, badema ili lješnjaka. Na taj način možete podići razinu magnezija, a istovremeno dobiti dodatnu dozu bakra i riboflavina. Dok su pistacije i kikiriki također održive opcije, ključno je odabrati neslane i neprerađene vrste za optimalne nutritivne prednosti.

Jogurt : Uključivanje fermentiranih mliječnih proizvoda, poput jogurta ili kefira, u vašu prehranu izuzetno je korisno za vaše zdravlje. Odabir gustog jogurta pružit će vam dodatnu količinu proteina, što ga čini izvrsnim izborom i za zdravlje probavnog sustava i za održavanje uravnotežene prehrane.