Novak Đoković je bez napora prošao finale US Opena, osiguravši zapovjednu pobjedu protiv Bena Sheltona sa besprijekornim rezultatom 3-0. Međutim, na Đokovićevo zaprepaštenje, ponašanje publike je dobilo neočekivani preokret jer su se besramno naslađivali njegovim pogrešnim koracima, dok je Shelton, na gotovo preuveličan način, pokazao preveliki nivo entuzijazma kao da je sam meč bio ultimativni šampionat.

Činom prkosa, Đoković je uzvratio otpuštanjem svog protivnika na način koji je podsjećao na njegov prepoznatljivi slavljenički stil, izazvavši značajnu galamu. Shodno tome, Đoković je bio primoran da pruži objašnjenje i razjasni svoje postupke.

Trenutno je incident zapalio platforme društvenih medija, a virusni video privukao je pažnju korisnika širom svijeta, a posebno je stekao ogromnu popularnost na platformi TikTok. Nakon završetka utakmice, novinari su bili ispunjeni iščekivanjem da konstatuju Sheltonovu reakciju. Shodno tome, ne čudi što čak i nekoliko sati kasnije to i dalje ostaje najzastupljenija tema rasprave, kako prenosi Mondo. Iako su mnogi pojedinci taj gest doživjeli kao bezbrižan povratak Sheltonu i njegovim pristalicama, bilo je onih koji su izrazili neodobravanje. Christopher Clary, cijenjeni pisac koji je dugo davao doprinos poznatom New York Timesu, bio je jedan od prvih pojedinaca koji su izazvali sumnju u njegovu važnost.

Gašpar Ribeiro Lanka, poznata ličnost u novinarskoj industriji i idejni tvorac visoko cijenjene publikacije “Reket”, nedavno je podijelio svoja razmišljanja o Novaku Đokoviću. Kao brazilski novinar, Lanka se često našao u sukobu sa Đokovićevim postupcima i odlukama. U hrabroj izjavi, Lanka je izrazio uvjerenje da je Đokovićevo bujno slavlje nakon pobjede nad obećavajućim 20-godišnjim talentom, Benom Sheltonom, potpuno nepoželjno.