Nikola Tesla, izvanredan intelekt neusporedive veličine, jedan je od najiznimnijih umova u povijesti našeg svijeta. Uvaženi stručnjaci iz raznih područja, uključujući fizičare i dr. sc. nositelji, slažu se da je rođenje pojedinaca sličnih Tesli, genijalnom znanstveniku koji je zauvijek transformirao naš svijet svojim revolucionarnim izumima, rijetkost u naše vrijeme.

Ono što je izdvajalo Teslu bio je njegov osebujan pristup svom radu, jer je svoje ideje pomno oblikovao isključivo unutar granica svog uma, lišen bilo kakvog oslanjanja na olovku i papir. Tek kad bi njegovi koncepti dosegli punu zrelost, posvetio bi ih pisanju. Čak i danas, neki od njegovih patenata ostaju nedokučivi čak i najučenijim pojedincima, ostavljajući ih da željno očekuju dolazak novog, a možda čak i briljantnog tumača koji će razotkriti njihove složenosti. Lik Nikole Tesle doživio je temeljitu analizu Vladete Jerotića, uglednog filozofa, književnika, psihoterapeuta i neuropsihijatra. Jerotić je ulazio u Tesline posebnosti, etiketirajući ga kao ekscentrika, pa čak sugerirajući i prisutnost shizofrenije.

Pažljivim istraživanjem Jerotić je istražio moguće psihološke i psihopatološke učinke Teslinih traumatičnih iskustava iz djetinjstva, pri čemu je posebnu pozornost posvetio njegovoj seksualnosti. Enigma koja okružuje Tesline interakcije sa ženama i dalje je prisutna jer nema konkretnih dokaza o bilo kakvim romantičnim vezama. Ipak, primjećuje se da je Tesla gajio određenu razinu simpatije prema ženama. Dosljedno ih je tretirao s poštovanjem, vješto uspostavljajući ravnotežu između ljubaznosti i održavanja odgovarajućih granica.

Teslina sposobnost da održi snažan kreativni poriv bez da ga potiskuje ili umanjuje je doista izvanredna. Umjesto da dopusti da ga ta energija pojede, usmjerio ju je u svoja stvaralačka bavljenja, kako je primijetio akademik Jerotić. Da bismo u potpunosti shvatili veličinu Teslinog instinktivnog žara, važno je priznati njegovu prošlost kao strastvenog kockara i njegovu duboku ljubav prema pušenju i kavi. Unatoč tome što je u mladosti podlegao ovim porocima, Tesla ih je uspio u potpunosti nadvladati, pa čak i druge odvratiti od sličnih ponašanja. Važno je naglasiti da nema dokaza koji upućuju na to da se Tesla tijekom života bavio bilo kakvim nekonvencionalnim ili devijantnim seksualnim aktivnostima. Osvrćući se na svoju intenzivnu fazu kockanja, sam Tesla priznaje da ga je to izjedalo do te mjere da je napustio sve ostale užitke. Međutim, na kraju je pobijedio tu želju i iskorijenio ju je iz svog srca.

U području psihoanalize postoje spekulacije da kockanje ponekad može djelovati kao zamjena za masturbaciju ili upuštanje u redovitu seksualnu aktivnost. Psihoanalitičari se oslanjaju na svoje terapeutske susrete kako bi pružili primjere, ističući neobičan nedostatak interesa za seks koji pokazuju određeni mlađi ili sredovječni pojedinci koji se bore s kockanjem. Nakon trijumfa nad ovisnošću o kockanju, Tesla je svoj žar preusmjerio prema navici pušenja. Ako nečiji jedini interes leži u deskriptivnim i fenomenološkim aspektima Teslinih ispovijesti, moglo bi biti primamljivo tu zaključiti. Međutim, prirodna znatiželja ne samo psihologa i psihijatara, već i svakog istraživača koji je duboko zaokupljen Teslinim životom, tjera nas da tražimo moguće objašnjenje za njegovo ponašanje. Postaje očito da psihoanaliza nudi primarni put za potencijalna objašnjenja, čak i ako ne može potpuno zadovoljiti našu znatiželju.

Opće je poznato da Tesla nikada nije bio podvrgnut psihoterapiji niti je razmišljao o traženju savjeta psihoterapeuta. Ipak, to ne znači da je bio nesvjestan svojih opsesija ili da ga one nisu povremeno mučile. Psihoterapeuti su dobro svjesni da se intenzivni i trajni simptomi poput straha, prisile, tuge i razdražljivosti obično pripisuju poznatim traumama iz djetinjstva ili na koje se sumnja da su kod osoba s neurotičnim ili psihotičnim tendencijama. Nažalost, nedostaju detaljni i pouzdani podaci o Teslinim ranim godinama. Ipak, možemo istražiti određene pokazatelje u Teslinim izjavama iz djetinjstva koji bi mogli rasvijetliti njegovu buduću neurozu.