Svojim prisustvom i hitovima Marinko Rokvić je naprosto osvježio regionalnu pop scenu, a estrada je dobila jednog umjetnika koji je do sada plasirao mnoštvo veoma slušanih hitova. Općenito smatran oličenjem elegancije na pozornici, izazvao je poštovanje ne samo svojih odanih obožavatelja nego i svojih kolega muzičara.

  • Tragično, 6. studenog 2021. ovaj voljeni pjevač je otišla iz našeg svijeta nakon kratke borbe s bolešću. Nakon njegove smrti, njegova je obitelj odlučila održati razdoblje šutnje, suzdržavajući se od davanja bilo kakvih javnih izjava. No, u posebnom gostovanju u emisiji “Kad anđeli spavaju” Nikola Rokvić, Marinkov sin, otkrio je šokantnu istinu o očevoj smrti koja je publiku ostavila u čudu i preplavila vrtlog emocija.

Nikola, poznat po svojoj nepokolebljivoj vjeri, Marinkov je odlazak doživio kao božanski naum koji je u ovim teškim trenucima pružio utjehu njegovoj ožalošćenoj obitelji, posebice neutješnoj majci Slavici. Započinjući svoju pripovijest, Nikola se prisjetio slučaja kada je svojoj majci rekao da će duh njegova oca nakon njegovog odlaska utjeloviti bestežinsko stanje ptičjih stvorenja. Od tog značajnog dana, 6. studenoga, u njihovom se dvorištu događa nesvakidašnja pojava – najezda ptica koje se redovito pojavljuju, iako je godišnje doba neuobičajeno za takva viđenja.

Bez stanke ili predaha, pjevanje je započelo i nastavilo se, obuhvaćajući cjelokupnost i dnevnog svjetla i tame. Među okupljenim zborom jedno se jedinstveno ptičje stvorenje istaknulo nevjerojatno izvrsnom melodijom. Svojom očaravajućom melodijom, ptica me vodila raznim glazbenim avenijama, kao da otkriva vlastitu junaštvo. Neuobičajen posjetitelj u našem urbanom krajoliku, šojka nas je počastila svojim društvom, otkrivajući svoj identitet pjevačice. Umjetnik je potom snimku snimljenu važne večeri podijelio s Marinom Rajević Savić, kreatoricom performansa.

U ranim jutarnjim satima, pjevačica je predstavila zadivljujući video koji je uhvatio melodične melodije ptica, zvuk koji, prema riječima umjetnika, odjekuje cijelim danom i noću, a posebno na Mitrovdan. Kroz priču o Nikoli, pojedinci koji su pretrpjeli bol gubitka nekoga dragog mogu pronaći utjehu i nadu, jer se podsjećaju da bit njihovih voljenih može transcendirati u novo postojanje u alternativnoj manifestaciji.

  • Biografija:

Rođen 1954. godine u Bosanskom Petrovcu, Marinko Rokvić odrastao je u obitelji prvenstveno okrenutoj poljoprivredi. No, unatoč izazovima s kojima su se susretali, Marinko i njegov brat od malih su nogu otkrili zajedničku ljubav prema glazbi, aktivno sudjelujući na raznim školskim priredbama. Dok je Marinko uživao u pjevanju i sviranju harmonike, bratova strast bila je u automobilima. Oba brata bili su samouki glazbenici, a jedina sporna točka bila je usna harmonika, jer su imali samo jednu. Osim bavljenja glazbom, Marinko je volio igrati i nogomet.

Godine 1980. dogodio se značajan događaj koji je rezultirao dolaskom najstarijeg sina Darija Marinka Rokvića. Nakon što je potvrdio svoje očinstvo, srdačno je zagrlio svoje dijete. Četiri godine kasnije sudbina ga je spojila sa sadašnjom suprugom Slavicom koja se iz Zagreba preselila u Beograd. Sljedeće su godine svoju obvezu zapečatili brakom i s radošću dočekali prvorođenog sina Nikolu.

Nakon toga, dvije godine kasnije na svijet je došao njihov drugi sin Marko. Marinkova želja da ljubav prema harmonici prenese na sinove naišla je na njihovu veću fascinaciju modernom glazbom. Dok se Nikola od malih nogu rado pridružio ocu u glazbenim nastupima, Marko je pokazivao introvertiraniju prirodu. Marinko, poznat po svojoj dobroti, njegovao je brojna prijateljstva i nikada nije imao ni trunku bahatosti. Bio je neizmjerno ponosan na činjenicu da su njegovi sinovi nadmašili njegove vlastite glazbene sposobnosti.

U jednom je slučaju podijelio svoj san o mirnoj budućnosti u kojoj će biti brižni djed, okružen voljenom ženom, djecom i unucima. Pri odabiru pjesama dosljedno se za savjete obraćao supruzi Slavici. Vrijedi istaknuti da je Slavica, vrsna autorica, 2015. godine objavila svoju knjigu prvijenac pod naslovom “Danak u krvi”, koja se bavi problematikom otmice novorođenčadi iz rodilišta.

Prije njihovog vjenčanja mediji su mnogo nagađali o njegovoj ljubavnoj vezi s kolegicom Milenom Plavšić, no pjevači su o tome šutjeli. Krajem 2020. u Beogradu se pojavila vijest da je pjevačica operirala ciste, nakon čega je uslijedila dugotrajna borba s bakterijskom infekcijom. U studenom 2021. pojavila su se izvješća o njegovom pogoršanom zdravstvenom stanju i kasnijem prijemu u bolnicu. Nažalost, preminuo je 6. studenog 2021. godine, a pojedini mediji nagađaju da je temeljni uzrok njegove prerane smrti rak gušterače propast.