Ideja da bi konzumacija jaja potencijalno mogla povisiti razinu kolesterola i povećati šanse za razvoj srčanih bolesti bila je široko rasprostranjena dulje vrijeme. mUnatoč tome, prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients 2018., čini se da jaja možda ne zaslužuju negativnu reputaciju koju su stekla.

Značajan čimbenik u ovom pomaku bila je revidirana percepcija u vezi s razlikom između “dobrog” i “lošeg” kolesterola. Blog klinike Mayo, na primjer, tvrdi da na rizik od srčanih bolesti može više utjecati hrana bogata zasićenim mastima i natrijem, poput masnog mesa, nego jaja. Prema certificiranoj nutricionistici Johni Burdeos, jaja su obilan rezervoar esencijalnih hranjivih tvari poput proteina, raznih vitamina (uključujući one topive u mastima poput A, D, E i K), vitamina B, folata i kolina. Osim toga, sadrže vrijedne antioksidanse poput selena i karotenoida, koji pridonose održavanju optimalnog zdravlja očiju.

Sa samo 80 kalorija, jedno veliko jaje donosi impresivnih osam grama proteina i šest grama masti. Prepoznajući mnoštvo zdravstvenih prednosti povezanih s jajima, novinarka Jaime Statis krenula je u eksperiment svakodnevnog konzumiranja jaja tijekom tjedan dana. Statis je razvio duboku ljubav prema jajima tijekom godina odrastanja, a kako je sazrijevao, shvatio je da jaja nisu samo idealan jutarnji obrok, već i ključna komponenta u brojnim slatkim jelima diljem svijeta. Osim nutritivne vrijednosti, jaja posjeduju draž koja proizlazi iz njihove jednostavnosti pripreme i sposobnosti da se slažu sa širokim spektrom okusa. Kako bi započeo svoje kulinarsko istraživanje, Statis je genijalno spojio ostatke lososa s kajganom, posluživši ih uz sloj rikule, ukrašen malom limunom i maslinovim uljem, te okrunjen posipom feta sira.

Tijekom sedam uzastopnih dana uključivanja jaja u svoju prehranu, Statis je primijetio postupni pomak u svojim prehrambenim preferencijama prema hranjivijim alternativama. Ilustracije radi, umjesto da za doručak u hotelu odabere muffin pun šećera, svjesno je umjesto toga odlučio pojesti dva tvrdo kuhana jaja. Naime, otkrio je da mu ovaj izbor daje veći osjećaj sitosti u usporedbi s konzumiranjem muffina. Što se tiče pitanja istinske zdravstvene ispravnosti jaja, Harvard Health Blog primjećuje da su prethodne smjernice savjetovale ograničavanje konzumacije jaja na jedno ili dva tjedno zbog povišene razine kolesterola u njima, budući da je preporučena dnevna granica kolesterola tada bila postavljena na 300 miligrama. Međutim, ova preporuka je u međuvremenu revidirana i sada se navodi da “prosječna osoba dobrog zdravlja vjerojatno neće imati problema ako konzumira do sedam jaja tjedno.” Unatoč tome, registrirana dijetetičarka nutricionistica Blanka Garcia upozorava na ideju da bi, budući da su jaja vrlo hranjiva, trebalo konzumirati tri jaja dnevno.

Nakon završetka eksperimenta, Statis je donio odluku da u svoju svakodnevnu prehranu dosljedno uključi jaja, obično konzumirajući dva jaja dnevno, a povremeno tri. Njegove namjere uključuju korištenje tvrdo kuhanih jaja kao međuobrok bogat proteinima prije treninga ili kao zgodan i hranjiv obrok tijekom dana. Nadalje, nastavit će pripremati omlete, kajganu i quicheve u koje će u ta jela ubacivati ​​razne ostatke povrća, mesa i sireva. Ključno je priznati da eksperimenti s prehranom mogu polučiti različite ishode za pojedince te se ne preporučuje njihovo samostalno provođenje bez traženja savjeta nutricionista. Nagle promjene u kilaži i u ishrani mogu dovesti do neželjenih efekata, stoga je potrebno obratiti dodatnu pozornost.