Opšte je poznato da je Skandinavija na čelu održivog razvoja i zaštite životne sredine. Naime Norveška je prva zemlja koja je već uspostavila ekološki prihvatljiva krstarenja brodovima, dok su napori Švedske na reciklaži toliko intenzivni da su iscrpili vlastite zalihe smeća i moraju ga uvoziti iz drugih zemalja. Osim toga, Danska je, između ostalog, uvela inovativne mjere.

 

 

Među brojnim udruženjima posvećenim zaštiti životne sredine i promociji ekološki prihvatljivog načina života, kompanija “Beyond Coffee” iz Kopenhagena izdvojila se jedinstvenim i intrigantnim konceptom. Uzmite u obzir golemu količinu kafe koja se dnevno konzumira na globalnom nivou i količinu taloga koji se svakodnevno odbacuje – bilo da se radi o domaćinstvima ili kafićima. Dakle, šta se dešava sa ovim ostatkom? Većini nas može izgledati beskorisno i bezopasno. Danci imaju jedinstven pogled na kafu, vjerujući da najvrednije komponente napitka potiču od ostataka koji se obično odbacuje. Kao jedni od najvećih svjetskih entuzijasta kafe, Danci su pronašli način da prenamijene odbačeni talog kafe koristeći ga za uzgoj kamenica.

 

 

 

Proces uključuje miješanje ohlađenog taloga kafe s micelijumom, koji je vegetativni dio gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Smjesa se zatim pohranjuje u kontejnere i podvrgava se četveronedeljnom procesu kultivacije. Tokom prve tri sedmice, smjesa se drži u toplom, tamnom okruženju koje imitira prirodno tlo u kojem bi pečurke rasle. Zadnju sedmicu, kontejneri se premeštaju u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svetla, nakon čega pečurke bukovače počinju da izbijaju. Stručnjaci također ističu da je moguće uzgajati gljive više puta koristeći identičan sediment. Nakon što ga iskoriste, onda ga prosljeđuju obližnjim poljoprivrednicima, koji ga mogu nastaviti koristiti za svoje potrebe. Jestive kamenice uzgajaju se na urbanoj farmi koja se nalazi samo kilometar od maloprodaje u kojoj se prodaju. Alternativno, možete kupiti micelij i početni komplet napravljen od recikliranih materijala za uzgoj kamenica kod kuće, koristeći vlastitu zemlju. Uz period rasta od samo mjesec dana, možete imati održiv izvor ostriga za vlastitu potrošnju.

 

 

 

Da vam dam ideju, cena kupovine kilograma kamenica iz prodavnica u Srbiji je oko 700 dinara. Sa proliferacijom ove posebne metode uzgoja gljiva na globalnom nivou, procijenjeno je da sada postoji oko pet hiljada inicijativa koje se bave tim. Kao rezultat toga, kupovina gljiva ili srodnih sastojaka od “Beyond Coffee” više nije neophodna. Međutim, ako ste slučajno u blizini, možda je vrijedno svratiti za uspomenu. Šolja o kojoj je reč napravljena je od mešavine taloga kafe i drugih materijala. Oni koji su to iskusili potvrđuju da šolja nosi aromu kafe i pre nego što se u nju ulije bilo kakav napitak. Kreatori ovog proizvoda s ponosom ističu da je napravljen sa jednakim dijelovima nauke i umjetnosti.