Bez obzira na to da li volite kafu, bilo da je to domaća, espresso ili kapućino, budite sigurni da ona može imati pozitivan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje. Istraživanje koje je proveo cijenjeni Univerzitet Johns Hopkins u Sjedinjenim Državama, a koje je objavljeno u cijenjenom časopisu Kidney International Reports, otkriva da ispijanje samo jedne šoljice kafe dnevno može smanjiti rizik od razvoja akutne upale bubrega.

Osim toga, nekoliko komponenti koje se nalaze u kafi, bilo samostalno ili u kombinaciji s kofeinom, pokazalo je svoju sposobnost da podrže pravilnu funkciju bubrega. Chirag Parikh, istraživač odgovoran za ovu studiju, dodao je prevenciju akutne upale bubrega na rastuću listu zdravstvenih prednosti koje se mogu izvući iz konzumiranja kafe. Pariški institut za mozak proveo je istraživanje koje pruža uvjerljive dokaze koji sugeriraju da konzumacija kafe potencijalno može igrati ključnu ulogu u vraćanju djeteta oboljelog od teške bolesti u normalno stanje.

Osim toga, njihove studije na osobama s dijagnozom diskinezije otkrile su zapanjujućih 87 posto učesnika koji su iskusili značajno poboljšanje simptoma, a neki su čak prijavili i potpuno odsustvo bilo kakvih uznemirujućih efekata nakon konzumiranja kafe. Nadalje, intrigantna otkrića pokazuju da kafa posjeduje sposobnost da potencijalno ublaži vjerovatnoću razvoja Parkinsonove bolesti, iscrpljujućeg stanja koje dovodi do propadanja neurona u mozgu.

Institut za naučne informacije, koji se nalazi u Sjedinjenim Državama, kontinuirano se bavi istraživanjem koje je otkrilo značajno otkriće – šanse da muškarci obole od Parkinsonove bolesti mogu se smanjiti za oko 30%. Nažalost, trenutno ne postoji poznati lijek za Alchajmerovu bolest. Ipak, studija koju je proveo Univerzitet Edith Cowan u Australiji dala je veoma ohrabrujuće rezultate koji se odnose na uticaj konzumiranja kafe na kognitivni pad. One osobe koje su konzumirale veće količine kafe pokazale su usporen tempo kognitivnog pada.