Proteze su neophodan i skup alat koji zahteva pravilno razumevanje i upotrebu. Oni nisu zamjena za prirodne zube, već su ljudsko rješenje za vraćanje funkcija žvakanja, estetike i govora. Jedan važan aspekt koji treba napomenuti je da protetski premaz na nepcu može promijeniti osjećaj okusa. U rijetkim slučajevima, pojedinci mogu iskusiti i povraćanje, iako ova pojava nije uobičajena. Na osnovu prethodnih iskustava, uočeno je da treba izbjegavati brušenje proteze jer to može oslabiti njenu strukturu.

Međutim, pacijenti koji čvrsto drže svoju protezu obično otkriju da se ovaj problem s vremenom rješava sam od sebe. Ključno je naglasiti važnost redovnih pregleda kako bi se u potpunosti iskoristili napori stomatologa i pacijenata. Ovi pregledi treba da se obavljaju svakih šest mjeseci i uključuju različite procjene kao što su zatezanje labavih kopči, procjena stanja tkiva koje podupire protezu, pregled zglobova, pregled preostalih prirodnih zuba i procjenu vjerovatnoće razvoja stanja poput karijesa i parodontalne bolesti, koja postaju sve češća kada se nosi proteza.

Važno je kontrolirati količinu plaka i fluora na zubima. Izbjegavajte da sami izbrusite protezu ili savijate kuku, jer to treba da uradi profesionalac. Ključno je imati strpljenja prilikom ugradnje implantata, jer se u početku može osjetiti kao strani predmet u ustima. Može proći nekoliko dana da se vaš jezik prilagodi implantatu, posebno ako je oblik implantata neobičan ili složen. U početku možete osjetiti plikove na protezi.

Ozbiljnost ovoga ovisi o tome koliko se vaše tijelo prilagodi stranom objektu u ustima i pritisku proteze. Važno je da se pripremite za eventualna prilagođavanja proteze i da zbog tih podešavanja posetite stomatologa. Preporučljivo je nositi aparatić najmanje dva sata prije posjete stomatologu kako bi se uočila bilo kakva neugodna područja, ali je važno ne vršiti pretjerani pritisak koji može uzrokovati krvarenje.