U današnje vrijeme postoji obilje događaja i narativa koji se vrte oko teme novca. Postalo je sve češće da se pojedinci upuštaju u neetičke radnje u potrazi za novčanim beneficijama, što na kraju dovodi do ozbiljnih posljedica i društvenog neodobravanja. Jedna od preovlađujućih manifestacija ovog trenda uočena je u vezama koje se stvaraju između mladih žena i znatno starijih muškaraca, uglavnom motiviranih finansijskim razlozima.

Široko je rasprostranjena osuda situacije u kojoj su mlade djevojke u vezi sa starijim osobama, posebno ako je djevojčica nježnih godina. Međutim, važno je priznati da ovo pitanje nije uvijek jednostavno i može predstavljati različite složenosti koje se ne mogu lako uočiti niti podliježu konačnoj presudi. Mlada djevojka, koja je išla u osnovnu školu, živjela je sa majkom koja je radila kao čistačica. Nažalost, njihova finansijska situacija je bila prilično izazovna jer su se borili da sastave kraj s krajem.

Međutim, usred njihovih poteškoća, djevojka je pronašla utjehu u pomaganju starijem susjedu. Ovaj komšija, uprkos tome što je finansijski stabilan sa značajnom nemačkom penzijom od 1.500 evra, i dalje se oslanjao na devojčinu podršku za svoje svakodnevne potrebe. Majka je na putu na posao zatražila pomoć kćerke da posjeti starijeg gospodina i skuha mu šoljicu kafe. Dok su se upuštali u razgovor, djed je neočekivano uhvatio mladu djevojku za ruku i pokrenuo temu o ženidbi s njom kada ona dostigne prikladnu dob, a to je za godinu dana.

Osjećajući se zbunjeno i nesigurno kako se nositi s ovom neočekivanom ponudom, djevojka se obratila širokoj zajednici na Facebooku, tražeći smjernice i mišljenja o najprikladnijem postupanju u tako delikatnoj situaciji.