Veliki jugoslovenski i srpski glumac Mihajlo Paskaljević Bata, čije prisustvo se neizostavno povezuje sa domaćim filmovima, bio je ključna figura u umetničkom svetu. Rodio se 14. januara 1923. u Požarevcu, u porodici grčkih doseljenika. Njegov otac, Zoja, bio je ugledan trgovac, upravljajući tada popularnim kolonijalnim radnjama, koje bismo danas prepoznali kao prodavnice mešovite robe.

Porodica Paskalj ubrzo se preselila u Kruševac, gde je Mihajlo pohađao školu, a potom i završio Kruševačku gimnaziju neposredno pre nemačke okupacije. Još kao mladić, gajio je interesovanje za pozorište, sanjajući o karijeri glumca. Interesantno je napomenuti da je, suočen s zadirkivanjem zbog nacionalnosti u školi, odlučio da izmeni svoje prezime Paskalj, dodajući mu našu karakterističnu završnicu “vić”, kao svojevrsni odgovor na svoje frustracije.

Nakon gimnazije, pridružio se KUD-u “Ivo Lola Ribar” i Akademskom pozorištu u Beogradu, a kasnije i Beogradskom dramskom pozorištu, čiji je postao stalni član 1950. godine zajedno s grupom mladih glumaca. Prvu, ali i jedinu glavnu filmsku ulogu ostvario je 1954. godine, igrajući Jerotija Pantića u ekranizaciji Nušićeve komedije “Sumnjivo lice”, pod režijom Soje Jovanović.

Vrhunac filmske karijere doživeo je u filmu “Već viđeno” (1987) Gorana Markovića, gde je briljirao u ulozi oca protagoniste, zasluživši priznanje na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Tokom svoje impresivne 55-godišnje karijere, Bata Paskaljević je ostvario uloge u čak 80 igranih filmova, više od 60 TV serija, te se pojavio u 50 TV drama i komedija, svrstavajući se među najproduktivnije glumce na našim prostorima.

Iako su nagrade i glavne uloge bile retke za njega, Bata je osvojio srca milionske publike, pretvarajući epizodne uloge u prava remek-dela. Njegovo životno načelo odražavalo se u izjavi da je svako ko se preozbiljno shvata smešan, a ozbiljnost sama, kad se insistira na njoj, postaje smešna.Govorio je da postoje tri stvari koje nikada neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. Bio je u braku pet puta, iako postoje tvrdnje da je pred matičara stao i šesti, pa čak i sedmi put.Mihajlo Bata Paskaljević preminuo je 26. januara 2004. godine u Zemunskoj bolnici nakon kraće bolesti, ne doživevši premijeru svog poslednjeg filma “Pljačka Trećeg rajha” Zdravka Šotre.