Recept za lečenje upaljenog grla, prenesen generacijama unazad, proslavio se svojom izuzetnom sposobnošću da smiri i ublaži tegobe grla. Ovaj tradicionalni lek ima duboke korene u turskom folklornom znanju, spajajući pažljivo odabrane biljke i sastojke kako bi pružio efikasno olakšanje od upale grla, iritacija i drugih čestih problema povezanih s grlom. Osnova ovog prirodnog preparata leži u drevnom turskom znanju o blagodetima bilja, a ključni sastojci uključuju sladić koji, bogat glicirizinom, donosi protivupalna i antibakterijska svojstva, pomažući smirivanju i oblaganju grla, te ublažavanju nelagodnosti i nadraženosti.

Sam proces pripreme ovog turskog leka uključuje pažljivu kombinaciju biljaka, dodatak u kipuću vodu, a nakon infuzije, filtriranje tečnosti za konzumaciju kao toplog čaja. Ova metoda omogućava efikasno izvlačenje korisnih jedinjenja iz biljaka, stvarajući snažnu i terapeutsku mešavinu. Junus Emre Dogan, hrabar čovek iz Alanije, podelio je ovu dragocenu tradiciju na društvenim medijima, predstavljajući se kao “Turčin u Srbiji”. Fokus razgovora bio je na omiljenom napitku – čaju, koji uključuje ključne sastojke poput đumbira, crnog bibera, slatke paprike i malo limunovog soka.

Dodatak meda obogaćuje ukus ovog  svakako divnog napitka. Sa nesebičnom željom da deli svoje znanje i iskustvo, Yunus je napravio hrabar korak u Srbiju, a ovaj tradicionalni turski narodni lek sada se deli širom sveta, postajući most između drevnih turskih mudrosti i savremenog načina života. Uz plemenitu želju da iscrtava drugačiji put za svoju budućnost, Yunus je napravio hrabar korak u Srbiju, a ovaj tradicionalni turski narodni lek sada se deli širom sveta, postajući most između drevnih turskih mudrosti i savremenog načina života.