Kupovina poklona za naše voljene nije samo uzbudljivo iskustvo već i velika odgovornost, jer moramo nastojati odabrati nešto što odgovara njihovim željama, osiguravajući da se ne nađemo zarobljeni u moru beskrajnih opcija. Ipak, pravi izazov nastaje kada naiđemo na kreativnu blokadu i borimo se da otkrijemo idealan poklon koji smo zamislili. Bez sumnje, postoje neizgovorene smjernice koje diktiraju odgovarajući izbor poklona u raznim situacijama i posebnim prilikama.

Kada govorimo o našim kulturnim običajima i tradiciji, postaje evidentno da odabir odgovarajućeg poklona za nekoga za neku slavljeničku priliku ima ogroman značaj. Ključno je biti pažljiv i pronicljiv, jer se ne mogu svi predmeti dati pojedincu tokom tako značajnog dana. U srpskoj tradiciji postoje izvesna duboko ukorenjena verovanja i sujeverja koja nalažu šta treba izbegavati, a šta poštovati da bi se postigao prosperitet i čast. Ova vjekovna vjerovanja i dalje se njeguju i poštuju u sadašnjosti.

Shodno tome, naredni odeljci ovog članka ocrtaće sveobuhvatnu kompilaciju predmeta koje treba suzdržati od darivanja, u skladu sa ovim tradicionalnim običajima i praksama. Na vrhu naše liste predmeta koje nikada ne treba poklanjati dragim osobama nalaze se oštri predmeti kao što su noževi, brijači, igle i slični predmeti. Razlog iza ovog savjeta upozorenja je taj što je poznato da distribucija ovih predmeta među našim ljudima tokom dužeg vremenskog perioda dovodi do svađa i zategnutih odnosa.

Osim toga, ne preporučuje se poklanjanje ogledala i posuđa zbog vjerovanja da ogledala posjeduju magična svojstva. Prema ovom vjerovanju, primanje poklonjenog ogledala može donijeti nesreću i nevolje u životu primaoca. Slično, posuđe se smatra prikladnim za poklon samo ako se u svako jelo ubaci novčić, jer se smatra da su prazne posude preteče siromaštva.