Alcatraz je jedan od globalno poznatih kaznionica, koji je stekao ogromnu slavu zbog svog izolovanog ostrva u slikovitom zalivu San Franciska. Tokom svog postojanja, ova strašna institucija je udomila mnoštvo zloglasnih kriminalaca, uključujući i Al Caponea, Machine Kellyja i Bumpy Johnsona, koji su svi bili zatvoreni u njenim jezivim okvirima, okruženi neprobojnim zidovima.

Dugi niz godina se vjerovalo da nije moguće pobjeći iz Alcatraza. Međutim, bilo je to prije 61 godinu, kobne noći 11. i 12. juna 1962. godine, kada se dogodio izvanredan i hrabar bijeg u okviru zatvora.

Ovaj odvažni čin vidio je tri lukava zatvorenika, Frank Morris, Clarence Anglin i John Anglin, koji su vješto nadmudrili budne oči čuvara, orkestrirali njihov bijeg iz zatvorenih ćelija i krenuli na mukotrpno putovanje prema novootkrivenoj slobodi na improviziranom splavu. Događaji koji su uslijedili zaokupili su naciju i ostavili Federalni istražni biro (FBI) da neumorno istražuje slučaj punih 17 godina, što ih je na kraju navelo da zaključe 1979. da su bjegunci tragično podlegli izdajničkim vodama prije nego što su stigli na sigurno čvrsto tlo.

Uprkos ovoj zvaničnoj odluci, slučaj je i dalje označen kao otvoren od strane američkih federalnih šerifa, neprestano držeći imena Morrisa i braće Anglin urezana na prestižnoj i nedostižnoj listi najtraženijih. Ujutro 12. juna 1962. godine, upravnik zatvora u Alcatrazu izvršio je rutinsku inspekciju. Dok su stražari prolazili kroz Blok B, odmah su osjetili da nešto nije u redu. Iako se činilo da su zatvorenici u svojim krevetima, bilo je sablasno odsustvo bilo kakvih znakova života. Čuvare je preplavilo čuđenje dok su otključavali ćelije, samo da bi otkrili da ih čeka šokantno otkriće.