Cijela regija je ostala u šoku nakon što su objavljene informacije o nestanku male Danke Ilić (2). Danka je nestala u utorak poslijepodne dok se igrala s majkom i bratom u prigradskom naselju Banjsko Polje kod Bora. Kao odgovor na njen nestanak, u Srbiji je prvi put aktiviran sustav “Nađi me”, poznat i kao “Amber Alert”. U potrazi za Dankom više od 15 sati radili su policija, vatrogasci, spasioci, Gorska služba spašavanja, lovci i brojni zabrinuti građani.

FUP u BiH je jučer priveo tri osobe za koje se sumnja da su preko TikToka tvrdile da su umiješane u nestanak Danke Ilić (2) u Srbiji. Ove osobe su identificirane kao Bashar Tufanki, Zakuan Tufanki i Muhamed Tufanki. Nakon prijema u prostorije FUP-a, Bashar Tufankiji, državljanin BiH i Sirije, priznao je da je odao informaciju o nestanku sirijske djevojke i nakon toga tražio iznos od 50.000 eura.

Ipak, naknadno je ustvrdio da se radilo samo o šali, iako se sada svaki detalj ispituje. Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije poslalo je podatke o tri osobe iz BiH, od kojih jedna ima dvojno državljanstvo Sirije, a druga Srbije, na što je reagirao Interpol. Uhićeni muškarci danas će biti predati Tužilaštvu KS, gdje će se odlučiti o njihovoj sudbini, s obzirom na to da je njihovo hapšenje rezultat Interpolove akcije koju provodi druga država. Utvrdi li se da su njihovi postupci bili šala, pojedinci mogu biti procesuirani zbog uznemiravanja javnosti i širenja lažnih informacija.

Podsjetimo, od utorka, kada je njezina majka u 13.45 sati prijavila nestanak, svima se mota po glavi pitanje: Gdje je dvogodišnja Danka Ilić? Djevojčici se izgubio svaki trag, a mi smo ostali u zajedničkoj potrazi za odgovorima. Aktiviranje sustava “Nađi me”, uz dolazak brojnih policijskih službenika i novinara, uzbunili su cjelokupnu javnost o situaciji u Banjskom polju. Unatoč više od 50 sati neumorne danonoćne potrage, dijete je ostalo nestalo.

Tijekom tog razdoblja vlasti su, osim roditelja, ispitivale i poznanike i susjede. Dok se otac dragovoljno podvrgao poligrafskom testiranju, majka, koja je trenutno trudna, odbila je zbog svog stanja. Nadalje, oduzet joj je telefon radi temeljite forenzičke analize. Slučaj je nedvojbeno jeziv, a s odmicanjem vremena i pojavom novih detalja postaje samo sve zagonetniji.

  • Među gostima “Usijanja” koji su se temeljito bavili ovom temom bili su Slavica Radovanović, penzionisani pukovnik MUP-a i narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije Rajko Nedić, kao i dr Ana Budak, urednica -šef Kurira i pravnik.

Nedić je iznio detalje o rupama oko kuće i naveo da su ekipe vatrogasaca upućene na obližnje kanale u potrazi za bilo kakvim tragom nestale Danke.

Sustavom rotacije promatrali smo prolazak vatrogasnih i novih policijskih vozila. Cijelo područje je prekopano teškim strojevima. Naime, na posjedu je otkrivena rupa koja otkriva mrežu kanala koji se protežu otprilike 10 kilometara i povezuju s lokalnim rudnikom. Kada je otkrivena jedna od tih rupa, vatrogasci su odmah stigli i spustili se u nju. Ovi kanali služe kao sredstvo za transport vode do i od rudnika, koristeći opsežan sustav podzemnih tunela. Pod zemljom vodi više okana s okomitim padovima. Kako bi se temeljito istražila mogućnost da je djevojka upala u jedan od tih tunela, poslane su dodatne vatrogasne jedinice i timovi. Opremljeni kamerama i reflektorima pokušat će se spustiti i pregledati tunele. Područje je nalikovalo šumi, punoj krhotina i otpada. Međutim, kada su bageri počeli s radom, otkriveno je postojanje tunela. Zaključak je da je ovo jedna od pristupnih točaka za kanal dug 10 kilometara.