Cijena kvadratnog metra varira između otprilike 150 eura i otprilike 500 eura.
Zbog neviđene krize koju je izazvao koronavirus, montažne kuće su doživjele porast popularnosti. Prema pisanju Blica, ove kuće u Srbiji mogu da se grade brzim tempom, a vlasnici kuća dobijaju ključeve za manje od dva meseca.

Intrigantna je činjenica da se gotovi stan površine oko 40 kvadrata može nabaviti za manje od 10.000 eura. Cijena kvadratnog metra kreće se između 150 i 500 eura. Ipak, vrijednost prebivališta se razlikuje ovisno o nekoliko varijabli.

Postoje dvije različite kategorije gradnje.
Naša kompanija klijentima nudi izbor između dvije različite opcije gradnje: “siva konstrukcija” i “ključ u ruke”.

Cijena sive gradnje po kvadratnom metru obično se kreće od 150 do 220 eura. Važno je napomenuti da u ovaj trošak nije uključena instalacija elektro, vodovodne i kanalizacione mreže, podnih obloga i sanitarnih čvorova.

U cijenu je uključena cjelina zidova, što se odnosi na drveni okvir kuće, uključujući izolaciju i gips ploče. Dodatno, u cijenu je uključena fasada kuće sa izolacijom, malterisanje unutrašnjih zidova, krova, stolarija, te usluge transporta, istovara i montaže.

Za kupovinu kuće kupac mora prvo izgraditi temelj i ploču na koju će kuća počivati. Procenjena cena izgradnje temelja za kuću od 40 kvadrata je 1000 evra. Dakle, kuća od 40 kvadrata može se nabaviti za sumu od 6.000 eura, ali je važno napomenuti da će biti potrebna dodatna sredstva za neophodne instalacije i temelje, što bi moglo iznositi nekoliko hiljada eura.

Ukoliko želite gotovu kuću bez dalje izgradnje, dostupna je opcija ključ u ruke po cijeni od 300 do 500 eura po kvadratu. Konačni račun ovisi o tome hoćete li se odlučiti za fondaciju ili ne.

Kompletnu kuću sa svim instalacijama, kao što su temelj, kupatilo, podovi, kuhinja, terasa, moguće je nabaviti za svega 500 eura po kvadratu. Dakle, kompletno namješteno prebivalište od 40 kvadrata može se kupiti za 20.000 eura. Ova kuća nema samo kupatilo, kuhinju i sobu, već ima i terasu. Dodatno, može se graditi na prvom katu.