Ako se često budite iscrpljeni i nenaspavani, unatoč tome što ste si dali preporučenih 8 sati odmora, moguće je da griješite u svojoj rutini odlaska na spavanje. Prema stručnjacima, optimalno vrijeme za odlazak na spavanje je između 22 i 23 sata, jer je to povezano sa smanjenom vjerojatnošću razvoja srčanih bolesti.

Objava ove tvrdnje dogodila se prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, koji je časopis pridružen Europskom kardiološkom društvu. Prema dr. Davidu Plansu sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji, tijelo radi na 24-satnom unutarnjem satu poznatom kao cirkadijalni ritam, koji ima ključnu ulogu u regulaciji fizičkih i mentalnih funkcija. Nalazi pokazuju da remećenje ovog unutarnjeg sata bilo ranim odlaskom u krevet ili ostajanjem budnim do kasno može imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Međutim, točni uzroci iza ovog fenomena još uvijek nisu poznati.

BlicŽena prenosi kako je istraživanje obuhvatilo skupinu od 88.026 pojedinaca iz Velike Britanije, pomno odabranih u razdoblju od 2006. do 2010. godine. Prosječna dob sudionika bila je 61 godina, s rasponom od 43 do 79 godina. Dodatno, vrijedi uz napomenu da su 58 posto ispitanika bile žene. Razdoblje nakon ponoći smatra se najnesigurnijim vremenom za prepuštanje snu. Tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 5,7 godina, ukupno 3172 osobe doživjele su pojavu kardiovaskularnih bolesti. Pojava ovog stanja bila je najčešća među osobama koje su se povukle u krevet u ponoć ili kasnije, dok su one koje su zaspale između 22:00 i 22:59 pokazale najnižu stopu incidencije.

U usporedbi s optimalnim “zlatnim satom”, osobe koje idu spavati u ponoć ili kasnije suočene su s 25 posto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dok one koje zaspu između 23 sata. i ponoći imaju 12 posto veći rizik, a osobe koje zaspu prije 22 sata. imaju 24 posto veći rizik. Dr. Plans objasnio je da naše istraživanje otkriva idealan trenutak za zaspati unutar tjelesnog 24-satnog ciklusa, naglašavajući da odstupanje od tog vremena može imati štetne učinke na zdravlje.

Odlazak na spavanje nakon ponoći identificiran je kao najnesigurnije razdoblje, potencijalno zbog smanjene izloženosti jutarnjem svjetlu, koje igra ključnu ulogu u ponovnom postavljanju tjelesnog sata. Iako rezultati ne uspostavljaju uzročno-posljedičnu vezu, vrijeme odlaska u krevet identificirano je kao potencijalni čimbenik koji bi mogao pridonijeti srčanim bolestima, bez obzira na druge čimbenike rizika i obrasce spavanja. Ako daljnja istraživanja podupiru naše nalaze, promicanje redovitog odlaska na spavanje i prakticiranje dobrih navika spavanja mogli bi biti jeftina strategija za poboljšanje javnog zdravlja i smanjenje rizika od srčanih bolesti, prema ovom medicinskom stručnjaku.