Albanka Mira Murati (35) je ključna figura koja utiče na budućnost svih nas, s obzirom na to da veštačka inteligencija postaje njen teren od 2013. godine. Sa strašću prema tehnologiji, Mira se predano posvetila razvoju veštačke inteligencije, a njena uloga u kompaniji “Tesla” je izuzetno značajna, dok njena postignuća menjaju svet.

  • Godinu dana nakon primene GPT-4: Od početnih koraka s GPT-1 i 2 u uspostavljanju jezičkih modela, preko predviđanja skaliranja GPT-3, do GPT-4 koji pokazuje sposobnost stvaranja složenih sistema, oponašajući nepredvidive obrasce prirode od osnovnih elemenata. Praćenje razvoja od posmatranja do duboke, emergentne inteligencije – nedavno je komentarisala Mirina refleksija na GPT-ov razvoj kroz samo jednu godinu. Postalo je jasno da je ogromna moć, koja se retko kome može kontrolisati, upravo u Mirinim rukama.

A ko je zapravo ova žena čije znanje krije veliku moć?Mira je rođena 1986. u malom gradu u Albaniji. Još od ranog detinjstva bila je fascinirana tehnologijom i naukom, što ju je usmerilo ka studijama informacionih tehnologija na Univerzitetu u Tirani, gde je diplomirala kao jedna od najboljih studenata. Nakon osnovnih studija, preselila se u Ameriku i upisala master na Institutu tehnologije u Masačusetsu. Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva, da bi kasnije postala veteranka u kompaniji Tesla, gde je nadgledala razvoj Modela X. Od 2018. godine radi u OpenAI-ju, fokusirajući se na unapređenje svih OpenAI-jevih izlaza. Dok se svet raspravlja o prednostima i manama nove tehnologije, milijarde dolara se oslanjaju na njen uspeh.

  • Mirina karijera obuhvata rad na razvoju autopilota, softvera za pomoć vozačima s veštačkom inteligencijom, kao i rad na robotima s veštačkom inteligencijom za fabrike. Njen zanos za znanjem i napredak vodio ju je u “Leap Motion” 2016. godine, ali je zaključila da tehnologija zasnovana na VR-u nije spremna za masovnu proizvodnju. Shvativši da će masovni napredak u tehnologiji imati ključnu ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova, pridružila se OpenAI-u 2018. godine, gde je postala ključna figura u uvođenju Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Google svoje istraživanje veštačke inteligencije držao u tajnosti, OpenAI je omogućio širok pristup svojim istraživanjima. Mira smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti, do kojih dolaze razna istraživanja, moglo izazvati ogroman šok u javnosti, koji bi mogao izazvati razne neosnovane sumnje i glasine među ljudima. Iz tog razloga, sva istraživanja o delovanju veštačke inteligencije su javno dostupna.

Mira obožava pesmu “Paranoid Android” benda Radiohead, a omiljena knjiga joj je “Devinske elegije” Rajnera Marija Rilkea, dok se uvek vraća filmu “Odiseja u svemiru”. Iako je na listi najmoćnijih žena zbog svojeg ogromnog znanja u potpuno novoj tehnologiji, trudi se da privatni život sačuva od medija.

BONUS TEKST

Jedan od ključnih savjeta za postizanje uspjeha u životu je kontinuirano ulaganje u sopstveni rast i razvoj. To uključuje stalno učenje i usavršavanje kako bi se poboljšale vještine, znanje i sposobnosti. Nemojte se bojati istraživati nove oblasti i izazove, jer upravo izvan vaše zone komfora leže najveće prilike za rast. Postavite ciljeve koji su izazovni, ali ostvarivi, i radite postepeno na njihovom ostvarivanju.

Važno je takođe da se okružite inspirativnim ljudima koji će vas podržavati i podsticati da budete najbolja verzija sebe. Otvorenost za nove ideje i perspektive može vas inspirisati i pomoći vam da vidite stvari iz drugačijeg ugla.

Takođe, ne zaboravite da se brinete o svom fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, pravilno upravljanje stresom i održavanje pozitivnih odnosa sa drugima ključni su za održavanje balansa i postizanje uspjeha u svim aspektima života.