Mira Banjac, ikona jugoslovenskog glumišta, već odavno je zakoračila u desetu deceniju svog života, ali to je ne sprečava da se predaje svom voljenom glumačkom pozivu. Nedavno je zdravlje Mire Banjac bilo na klimavim nogama, kada su je bolovi u kolenima i sepse primorali da gotovo tri meseca leži u postelji. Srećom, glumica se uspešno oporavila i ponovo živi život punim plućima.

Iako već decenijama praktikuje neke zdrave navike, Mira Banjac priznaje da se ne odriče cigareta i muštikli.

  • Svako jutro, čim otvorim oči, prvo uzmem kašičicu meda, uz veliku čašu vode. To radim pre nego što doručkujem, popijem kafu ili zapalim cigaretu. To je moja rutina već godinama. Doručkujem obilno, ručam umereno, večeram povremeno, a kad večeram, obično pojedem neko voće. – objasnila je Mira.

Kada je reč o pušenju, Mira Banjac priznaje da ne može da odoli tom poroku, iako je svesna posledica.

  •  Što se tiče pušenja, ne bih preporučila moj primer. Pušenje je navika koju mi je teško da se oslobodim, a iskreno, nisam ni mnogo trudila. Cigarete mi pružaju zadovoljstvo, a pošto nemam zdravstvenih problema, ne kašljem, verujem da ćemo i dalje biti u “društvu” – iskreno je priznala Mira za HELLO!

Mira redovno obavlja sistematske preglede, a lekari su bili iznenađeni njenim zdravljem, posebno snimkom pluća, imajući u vidu njen porok.

– Iako imam toliko godina, ne osećam se tako. Nedavno sam bila na sistematskom pregledu. Kad je doktor video snimak mojih pluća, bio je siguran da ne pušim jer su bila potpuno zdrava. Rekla sam mu da palim jednu cigaretu za drugom, a on je bio šokiran. Objasnio mi je da je to zbog toga što pušim na muštiklu – ispričala je legenda glumišta za “Informer”.

BONUS TEKST

Limun je citrusno voće koje potiče od limunskog drveta, poznatog po naučnom nazivu Citrus limon. Ovo voće je poznato po svom osvežavajućem ukusu i jakom, karakterističnom mirisu. Limun je široko korišćen u kulinarstvu, medicini, kozmetici i kućanstvu zbog svojih mnogobrojnih koristi i primjena.

Osim što se koristi kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, limun se često koristi i kao sastojak u pićima poput limunade ili čaja od limuna. Sok i kora limuna se takođe koriste u kulinarskim receptima kako bi se dodao svježina i kiselost različitim jelima, od salata do desertnih poslastica.

Limun je takođe bogat vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Sok od limuna se često koristi i kao prirodno sredstvo za čišćenje i osvježavanje kože i kose, dok se njegova kiselost koristi u domaćinstvu za čišćenje i dezinfekciju različitih površina.

Uz to, limun se koristi i u tradicionalnoj medicini za olakšavanje probavnih problema, kao što su nadutost i gorušica, te se često koristi i kao prirodni lijek za prehladu i gripu.Limun se često koristi za pripremu osvežavajućih napitaka poput limunade i čaja od limuna. Takođe je ključni sastojak u mnogim jelima, salatama, sosovima i desertima, pružajući im karakterističnu kiselo-slatku notu.

Ukratko, limun je višenamjensko voće koje ima širok spektar primjena u kulinarstvu, medicini, kozmetici i kućanstvu, te se smatra jednim od najkorisnijih i najuniverzalnijih sastojaka koji se mogu naći u kuhinji i van nje.