Kako izgledaju djevojke nakon što su ih oteli pripadnici Boko Harama i koji su se događaji kasnije odvijali za njih? U Nigeriji postoji mlada djevojka po imenu Falmata koja je oteta u dobi od 13 godina sa zlokobnim motivom da se na nju pričvrsti eksploziv i okonča njezin život.

  • Čudom je uspjela preživjeti ovo užasno iskušenje i hrabro podijelila svoju potresnu priču s BBC-jem. Kako prenosi BBC, ona je tek jedna u mnoštvu mladih djevojaka koje su oteli ekstremisti u Nigeriji i potom ih prisilili na izvršavanje svojih zadataka. Ti su zadaci inherentno samodestruktivni. Usprkos svim izgledima, Falmata je uspio preživjeti na čudesan način.

Tijekom intervjua za BBC, ispričala je potresno iskustvo otmice u dobi od 13 godina. To se dogodilo dok je bila u posjetu rodbini u blizini granice s Kamerunom, kada su je presrela dva muškarca na motociklu. Nakon brojnih sati provedenih za volanom, našla se odvedena u dubinu šume, gdje ju je čekao nepoznati logor, ostavljajući je potpuno bez znanja o njegovoj svrsi. Prizor je opisala kao ispunjen brojnim šatorima i improviziranim kućicama.

  • Unutar tih šatora, spomenula je da je u njenom šatoru boravilo ukupno devet djevojaka, uključujući i nju. Sjevernu Nigeriju trenutno terorizira Boko Haram, militantna skupina koja ima za cilj uspostaviti Islamsku državu, a dotični kamp je pod njihovom kontrolom. Unatoč Falmatinim pokušajima da pobjegne, sveprisutnost militanata nije je ostavila bez mogućnosti bijega. Ubrzo se našla pred takozvanim “izborom” – ili se udati za militanta ili krenuti u misiju.

Falmata je, navodeći kao razlog svoju mladost, odbila ponudu za brak. Međutim, njezin nedostatak znanja o cilju koji je bio pri ruci predstavljao je izazov. Logor je bio mjesto goleme patnje, jer su stanovnici živjeli u stalnom strahu od mogućeg napada vlade koji bi ih mogao potpuno istrijebiti. Svaki dan bio je obilježen ponavljajućom rutinom buđenja, pospremanja okoline, bavljenja molitvom i ponovnog ponavljanja ciklusa čišćenja i molitve.

  • Jednog dana, monotonija je konačno razbijena. Prema njezinom iskazu, obratio joj se terorist koji ju je obavijestio da se treba pripremiti za značajnu misiju. Falmata je počela vjerovati da je spremaju za udaju kada su je doveli u “kozmetički salon” gdje su otete djevojke tretirane frizurom, noktima i šminkom. Proces uljepšavanja trajao je svega dva dana, no Falmati se, na iznenađenje, umjesto supruga našla s eksplozivnom napravom oko struka.

Prema Falmati, pojedinci imaju slobodu odrediti svoj vlastiti aranžman prije nego što budu opterećeni eksplozivom. Dobivši težak zadatak, krenula je u misiju da se žrtvuje usred skupa “nevjernika”. Čvrsto stežući maleni detonator u dlanu, napredovala je prema gomili pojedinaca okupljenih u susjednom gradu. Razmišljajući o tome što će učiniti, odlučila je hoće li pobjeći ili izvršiti napad.

  • Na kraju je donijela odluku da pobjegne. Nesvjesna njihove povezanosti s zasebnom frakcijom unutar Boko Harama, prišla je dvojici muškaraca i zamolila ih za pomoć u demontiranju eksploziva. Tragično, nije ni znala da ponovno pada u kandže svojih otmičara, jer je Falmata po drugi put oteta.

Prema izvješću BBC-ja, vjeruje se da je 16-godišnja Sana Mehajdali postala prva žena bombaš samoubojica u Libanonu, detonirala se i uzrokovala smrt dvojice izraelskih vojnika. Od tada je došlo do značajnog porasta u iskorištavanju žena od strane raznih militantnih skupina kao što su Hezbollah, Tamilski tigrovi u Šri Lanki, Hamas i Crne udovice u Čečeniji, čime su učvrstili svoje mjesto u povijesti.